Putin uspořádá telekonferenci s Merkelovou, Hollandem a Porošenkem

Vladimir Putin

Vladimir Putin Zdroj: ctk

Ruský prezident Vladimir Putin uspořádá s nejvyššími představiteli Ukrajiny, Německa a Francie telefonickou konferenci o situaci na východě Ukrajiny. Novinářům v Moskvě to sdělil Putinův poradce Jurij Ušakov. Šéf Kremlu už s Petrem Porošenkem, Angelou Merkelovou a Françoisem Hollandem obdobnou konferenci absolvoval před týdnem.

Podle Ušakova proběhne jednání v takzvaném „normandském formátu“, který zúčastnění státníci založili letos v létě při oslavě 70. výročí vylodění spojenců v Normandii za druhé světové války. Ve Francii se tehdy Putin, Porošenko, Merkelová a Hollande v tomto složení poprvé sešli.

Kromě „normandského“ existuje ještě „ženevský“ a „minský“ formát. Jednání podle ženevského vzoru z letošního dubna ale Moskva odmítá, protože jeho účastníkem bylo Polsko, které se vůči ruské politice na Ukrajině ostře vymezuje. Minská jednání mají naopak podporu všech zúčastněných stran, které od nich očekávají konečnou dohodu o zastavení palby na Donbasu.

Na dotaz novinářů o případných kontaktech Putina s Bílým domem Ušakov stručně odpověděl, že „jednání o možném kontaktu prezidentů USA a Ruska se nevedou“.