Putina prý protipól McDonald’s zaujal, projekt získá 700 milionů rublů

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Vladimira Putina podle listu Kommersant zaujala iniciativa režisérů Nikity Michalkova a Andreje Končalovského, kteří chtějí v Rusku vytvořit alternativu řetězce s rychlým občerstvením McDonald’s. Pověřil proto vicepremiéra Arkadije Dvorkoviče, ať rozhodne o způsobu podpory projektu. Síť bister s názvem Jezme doma nakonec získá garantovanou půjčku ve výši 700 milionů rublů, dalších přibližně 270 ale musí přinést soukromý investor.

Oba bratři, kteří mají reputaci nejenom vynikajících filmařů, ale i Putinových podporovatelů, v březnu napsali Putinovi s žádostí o podporu jejich projektu. „Jeho cílem je ukázat, že je možné se obejít i bez dovážených potravin a vytvořit alternativu k západním řetězcům rychlého občerstvení,“ popisuje plány obou bratrů server Kommersant.

V Moskvě a Kaluze má vzniknout celkem 41 poboček vlastenecké sítě s občerstvením. Jídelní lístek slibuje až 40procentní podíl jídel z regionální produkce.

Stávající podpora podnikání stačí

Nyní vicepremiér Dvorkovič z pověření Putina upřesnil, jak bude projekt financován. Třetinu z potřebné necelé miliardy rublů bude muset tvůrcům zaplatit soukromý investor, zbytek podpoří státem garantovaná půjčka, cituje Komersant ruské agentury.

Iniciativu na Twitteru sarkasticky komentoval obhájce skupiny Pussy Riot Mark Fejgin:

Mluvčí vicepremiéra potvrdila, že na podporu projektu budou stačit existující programy podpory malého a středního podnikání. Nebude tak prý nutné sahat do státního rozpočtu.