PWC: Firmy se chystají nabírat, ale kvalifikovaných lidí je málo

Továrna BMW v americkém Spartanburgu

Továrna BMW v americkém Spartanburgu Zdroj: BMW

Firmy po celém světě očekávají růst a plánují letos nabírat nové zaměstnance. Téměř dvě třetiny z nich se však obávají, že nebudou schopny najít na vypsané pozice kandidáty s odpovídající kvalifikací. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti PwC mezi více než 1300 generálními řediteli z 68 zemí.

Po letech propouštění se podle průzkumu polovina dotazovaných firem chystá znovu nabírat. Největší nárůsty v počtu zaměstnanců plánují během následujícího roku společnosti z Blízkého východu, kde nové lidi nabere až 71 procent firem, jihovýchodní Asie, kde plánuje nábor 54 procent firem a Číny, kde pracovní místa přibudou v 53 procentech dotázaných společností. Z pohledu odvětví dojde k nejvyšším nárůstům v podnikatelských službách, pojišťovnictví a technologiích.

Přes pozitivní výhledy firem se však jejich ředitelé obávají, že pro nově otevřené pozice nenaleznou vhodné kandidáty. Myslí si to téměř všichni ředitelé v Africe, jihovýchodní Asii a Jihoafrické republice se jejich nedostatku obávají vůbec nejvíce. Nedostatek potřebných odborníků hrozí zejména ve strojírenství a technologiích.

Firmy loví po celém světě

„Čeští generální ředitelé se podle průzkumu tolik nedostatku kvalitních lidí zatím neobávají. Dlouhodobé podcenění této oblasti však může ohrozit jejich schopnost požadované talenty v budoucnu vychovat nebo získat. Již nyní pozorujeme, že firmy z rychle rostoucích asijských ekonomik loví talentované zaměstnance po celém světě, včetně Česka. Zejména mladí odborníci již dnes nemají problém vydat se za kariérou na druhou stranu světa. Trend globální migrace zaměstnanců bude sílit,“ uvedl odborník na řízení lidských zdrojů PwC Česká republika Daniel Soukup.

Nedostatek pracovníků s potřebnou kvalifikací a rostoucí náklady práce na rozvíjejících se trzích nutí společnosti hledat talentované zaměstnance na nových trzích. Například mnoho nadnárodních korporací již vyčerpalo své zdroje mladých talentů z Číny nebo Indii. Ti totiž začínají upřednostňovat domácí zaměstnavatele před jejich západní konkurencí. Firmy proto rozšířily oblast hledání talentů i na Indonésii, Vietnam a Filipíny.

O znalostech absolventů pochybují

Společnosti nyní vyhledávají kandidáty s mnohem širším spektrem znalostí a dovedností než v minulosti. Průzkum ukázal, že by ředitelé firem po celém světě uvítali, kdyby se vlády zasadily o zmenšení mezery mezi kvalifikací zaměstnanců a potřebami trhu práce. Tři z pěti dotázaných uvedli, že rozvoj kvalifikace pracovní síly by měl být jednou z hlavních priorit vlády. Jen jeden z pěti si však myslí, že se vládě v jeho zemi podařilo dosáhnout zlepšení v této oblasti.

„Většina českých generálních ředitelů pochybuje o tom, že znalosti absolventů odpovídají současným potřebám trhu práce. Téměř polovina z nich proto uvedla, že by jejich firmy chtěly mít možnost ovlivnit profil absolventů, kteří se mají stát jejich budoucími zaměstnanci,“ dodal Soukup.