Raději dvojnásobek Syřanů než Východoevropany, řekl starosta Duisburgu

Uprchlíci v Německu - ilustrační foto

Uprchlíci v Německu - ilustrační foto Zdroj: CTK

Sociálnědemokratický starosta města Duisburg na západě Německa Sören Link se stal terčem kritiky za výrok, že by raději přijal dvojnásobek Syřanů, kdyby se pak mohl zbavit několika Východoevropanů. Link se podle agentury DPA za svá slova omluvil. "Rád bych tu měl dvojnásobek Syřanů, kdybych za to mohl dát pryč pár Východoevropanů," řekl doslova Link podle středečního vydání listu Westdeutsche Allgemeine Zeitung.

Link se později omluvil a řekl, že nezvolil správná slova, informovala dnes DPA. „Nechtěl jsem se svým výrokem nikoho osobně dotknout,“ sdělil v prohlášení zaslaném DPA. Pobouření ale politik z vládní SPD vyvolal mezi politickými protivníky, od organizací na pomoc uprchlíkům i na sociálních sítích.

Mluvčí vládní křesťanskodemokratické CDU v místním zemském sněmu Severního Porýní-Vestfálska pro integrační politiku Serap Gülerová vyzvala ministerskou předsedkyni spolkové země Hannelore Kraftovou (SPD), aby se od Linka jasně distancovala. Jeho vyjádření prý opovrhuje lidmi a je nepřijatelné. Kritika přišla také od Zelených a Pirátů. Uživatelé Twitteru ho mimo jiné obvinili z podněcování nenávisti vůči Romům.

Link vysvětlil, že svým vyjádřením chtěl poukázat na specifické problémy porúrského města. „Na rozdíl od jiných měst tady momentálně žije 12500 Bulharů a Rumunů, kteří přicházejí v rámci unijního volného pohybu. Většina z nich nemá žádnou práci,“ řekl starosta.

Spolková vláda podle Linka musí vědět, že Duisburg má kvůli těmto přistěhovalcům z Evropské unie zcela jiné potřeby, jestliže se nyní vede diskuse o celonárodní azylové politice. „Je mimo pochybnost, že v Duisburgu vítáme všechny uchazeče o azyl, bez ohledu na to, odkud pocházejí,“ zdůraznil Link.