Radičová nabídla kvůli eurovalu demisi

Iveta Radičová

Iveta Radičová Zdroj: Eduard Erben, E15

Slovenská premiérka Iveta Radičová nabídla demisi, pokud se nepodaří dosáhnout dohody se Svobodou a Solidaritou (SaS) o podpoře eurovalu. Uvedla to slovenská média s odvoláním na více zdrojů z premiérčina okolí. Bratislavský parlament má rozhodovat o změnách v záchranném fondu eurozóny zítra. Koalice se dnes dohodnout nedokázala, v jednání bude pokračovat zítra. Ve hře údajně zůstává více možností, jak situaci vyřešit.

Předseda SaS Richard Sulík už dříve uvedl, že nejde o euroval, ale o to, přimět premiérku k odchodu. Kdo toho chce dosáhnout, neupřesnil. „Pro nás je podstatné, že to celé směřuje k tomu,“ řekl pouze.

SaS nešla na dnešní jednání s ničím novým. Trvala na tom, že euroval podpoří, pokud budou splněny dva její požadavky. Chce, aby vznikl dodatek ke koaliční smlouvě se závazkem, že Slovensko nepřistoupí na trvalý záchranný mechanismus.

Navrhla také vytvoření komise složené ze všech parlamentních stran. Každá by prostřednictvím svého zástupce mohla vetovat konkrétní půjčky ze současného eurovalu. Prvním bod však další strany dopředu odmítaly.

Přečtěte si rozhovor s Richardem Sulíkem:

Sociální demokraté zůstávají přesvědčeni o tom, že SaS euroval podpoří. Jejich místopředseda Peter Kažimír podotkl, že je nikdo neoslovil, a poukazoval na „velmi dobrou náladu“ mezi koaličními partnery. Politologové ale spíš míní, že liberálové neustoupí a zbytek koalice se v dalším kole se Smerem-SD dohodne.

Sulík ale nevidí důvod, proč by se o eurovalu mělo hlasovat víckrát. „Snad nebudeme hlasovat do okamžiku, kdy se výsledek bude líbit Bruselu,“ podotkl.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.