Rakouská ministryně vyzvala k budování „pevnosti Evropa“

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitner Zdroj: Ailura, Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Rakouská ministryně vnitra Johanna Mikl-Leitnerová vyzvala ke zlepšení ochrany vnějších hranic Evropské unie. Vypomohla si přitom termínem „pevnost Evropa“, kterým za druhé světové války nacisté označovali evropská území dobytá svými vojsky.

„Musíme budovat pevnost Evropa,“ prohlásila Mikl-Leitnerová během návštěvy hraničních přechodu se Slovinskem Spielfeld, který po uzavření maďarských hranic často využívají uprchlíci ze Sýrie a dalších zemí.

Bez lepší ochrany vnějších hranic podle ní není možné situaci ve střednědobém výhledu zvládnout. Dodatečná opatření by měla zahrnovat vznik takzvaných hotspotů na hranicích, které by urychlily registraci přicházejících imigrantů, a také praktické zahájení přerozdělování uprchlíků mezi členskými státy EU.

Podle ministryně v nejbližších hodinách do Rakouska přijde až deset tisíc lidí, kvůli nimž Rakousko na hranicích nasadilo okolo 900 policistů a vojáků.

Žádné hraniční ploty

Volbu slov Mikl-Leitnerové ihned zkritizoval její vládní kolega, ministr obrany Gerald Klug, který ji během návštěvy Spielfeldu doprovázel. Zvláště v souvislosti s imigrační vlnou jde podle něj o „chybné politické zhodnocení situace“. Rakouská vláda podle něj od počátku dává jasně najevo, že se neuchýlí k „politice hraničních plotů“. Podobně kritiky se vyjádřili i zelení.

Naopak generální tajemník rakouských lidovců Peter McDonald svou stranickou kolegyni hájil. Potřeba zesílení ochrany vnějších hranic EU je podle něj „skutečností“. „Kdo pochybuje o nezbytnosti takového postupu, zavírá oči před realitou,“ dodal.