Rakousko se nepřipojí k Visegrádské čtyřce, návrh populistů zamítli poslanci

Šéf opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache

Šéf opoziční Svobodné strany Rakouska (FPÖ) Heinz Christian Strache Zdroj: reuters

Rakousko se nepřipojí k Visegrádské skupině (V4) zahrnující Českou republiku, Slovensko, Polsko a Maďarsko. Požadavek populistické strany FPÖ odmítla dolní komora parlamentu ve Vídni, napsala agentura APA. K nápadu se již dříve postavil nesouhlasně i český premiér Bohuslav Sobotka.

Členství ve V4 by mimo jiné posílilo roli Rakouska v EU, tvrdil zahraničně politický mluvčí pravicově populistické Svobodné strany Rakouska (FPÖ) s tím, že V4 nyní v EU disponuje faktickým vetem.

Rakousko nepřistoupí k V4 už z toho důvodu, že se jedná o "uzavřený klub bez možnosti přijetí nových členů," řekl lidovecký ministr zahraničí Sebastian Kurz. Vídeň se ale podle něj zasadí o dobrou spolupráci s touto středoevropskou skupinou.

Kurzovo zdůvodnění zpochybnil šéf FPÖ Hans Christian Strache, podle kterého se uzavřený klub může otevřít. "Mnozí v rámci visegrádské čtyřky by byli rádi, kdyby k nim Rakousko vykročilo," prohlásil.

Strache již dříve řekl, že V4 tvoří v EU protipól k politice německé kancléřky Angely Merkelové. "Dosud se v EU přijímaly různé dohody mezi Německem a Francií, které ostatní museli spolknout. V posílené visegrádské skupině vidím šanci na reformu EU," uvedl v září šéf FPÖ, která má podle průzkumů nyní v Rakousku nejvyšší volební preference.

O možném rozšíření V4 a vzniku "unie uvnitř unie" mluvil v září i kandidát FPÖ na prezidenta Norbert Hofer s českým prezidentem Milošem Zemanem během své návštěvy Prahy. Oba politici se shodli, že by tím střední Evropa získala v EU silnější hlas.

Nápad ale tehdy odmítl český premiér Sobotka. Podle něj je základem spolupráce ve visegrádské skupině společný zájem na silné a jednotné Evropě. Snahy udělat z V4 formální instituci jdou podle Sobotky proti zájmům Česka.