Rakousko uspořádá referendum o vystoupení z Evropské unie

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CC BY 2.0: Kecko

Rakušané dostanou ve všelidovém hlasování šanci rozhodnout, zda jejich země nadále zůstane součástí Evropské unie. Referendum proběhne souběžně s volbami do zemských parlamentů v „supervolebním“ týdnu těsně před letními prázdninami, tedy od 24. června do 1. července.

Iniciátorem hlasování je občanská iniciativa Heimat&Umwelt (Domov& životní prostředí), která před Vánocemi doručila rakouskému ministerstvu vnitra 10074 podpisů a splnila tak zákonnou hranici pro uspořádání referenda.

„Předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker před časem řekl, že euro je neodvolatelné. To vůbec není pravda. Chceme v praxi dokázat, jak vypadá skutečnost a že by lidé takovým lžím neměli věřit,“ prohlásila Inge Rauscherová, která iniciativu za vystoupení z EU vede.

Skupině Heimat&Umwelt vadí také nedostatečná ochrana zvířat a připravovaná americko-unijní obchodní dohoda TTIP.

Nezávazný plebiscit

Letní referendum o EU bude již 38. v pořadí od roku 1964, kdy lidová hlasování zákon umožnil. Jejich výsledek ovšem na rozdíl od jiných zemí, kde institut referenda funguje, není v Rakousku závazný. Pokud se proti členství v EU vysloví více než 100 tisíc lidí, musí parlament kauzu projednat. Výsledek referenda hraje ale jen doporučující roli.

Navíc není vůbec jisté, zda stopku rakouskému členství v EU potřebných 100 tisíc Rakušanů podpoří. Loňská dvě referenda, v nichž Rakušané hlasovali o konci státních příspěvků na chod církví a o reformě federalismu, skončila hluboko pod touto hranicí.