Rakouští komunisté našli díru na trhu. Po Štýrském Hradci kráčejí k dalšímu politickému úspěchu

Preference komunistů v Rakousku sílí

Preference komunistů v Rakousku sílí Zdroj: Facebook KPÖ

Papež František přijal minulý týden ve Vatikánu bývalého dlouholetého předsedu rakouských komunistů (KPÖ) Waltera Baiera a rakouští komunisté zároveň ohlásili útok na post starosty bohatého města Salcburk. I když spolu obě zprávy zdánlivě nesouvisejí, opak je pravdou. Komunisté (zatím v Rakousku) našli mezeru na politickém trhu. Místo prosazování obecných marxistických myšlenek rozdávají své peníze chudým a bojují za levnější nájmy. A tahle politika jakéhosi „komunistického křesťanství“, byť to může znít jako protimluv, jim překvapivě přináší voliče. Článek vyšel na Info.cz.

Když v roce 2021 Rakouská komunistická strana (KPÖ) zvítězila v komunálních volbách ve Štýrském Hradci (Graz) a komunistka Elke Kharová se stala starostkou města, byla to událost, o které se psalo v celé Evropě. 

Většina politologů tehdy považovala vítězství komunistů v metropoli rakouského Štýrska za anomálii, perličku, která se jinde nemůže opakovat. Komunisté jsou totiž ve Štýrsku tradičně silnější než v jiných spolkových zemích, jinde v Rakousku jen paběrkují a na celostátní úrovni dosahují maximálně jednoprocentní podpory.

Komunista jako favorit voleb

Jenže blížící se komunální volby v Salcburku, naplánované na 10. března, mohou tyto představy o „neškodnosti“ rakouských komunistů postavit na hlavu. Na základě aktuálních průzkumů se klidně může stát, že se bude opakovat překvapení ze Štýrského Hradce – a že i město, v němž se narodil Mozart, povede komunistický starosta. Alespoň o tom zcela vážně spekulují rakouská média i politologové.

Důvod je jednoduchý. Podpora rakouských komunistů ve spolkové zemi Salcbursko v posledních třech letech raketově vzrostla, navíc je do březnových voleb povede populární Kay-Michael Dankl. A ten se může stát starostou, i kdyby komunisté nakonec nevyhráli. V Salcburku mají voliči vedle volby politických stran také možnost přímo volit starostu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!