Rakušané chtějí odejít z košického letiště

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Košické letiště pravděpodobně změní většinového vlastníka. Po sedmi letech od nabytí 66procentního podílu v Košicích zvažuje vídeňské letiště Schwechat prodej. Rozhodlo se totiž soustředit pouze na svůj vlastní rozvoj, jelikož ho tíží krize a milionové dluhy.

Schwechat se už začal svých zahraničních majetků zbavovat. Jak pro rakouský deník Der Standard přiznal člen představenstva letiště Julian Jäger, v případě Košic jsou ještě všechny možnosti otevřené. Rakušané totiž musejí dostat požehnání od ministerstva dopravy, bez něhož nic neprodají.

„Budeme prodávat letiště ve Friedrichshafenu. Momentálně nemáme rozběhnuté žádné prodejní aktivity týkající se Košic,“ reagoval mluvčí vídeňského letiště Peter Kleemann. Jäger však přiznal, že Košice nesplnily jejich očekávání. Vzdušný přístav na východě Slovenska totiž přišel o velkou část svých pasažérů i o některé linky. Vídeň přitom do Košic investovala celkem čtyřicet milionů eur včetně téměř čtrnácti milionů za koupi, peníze se jí ale stále nevracejí.

V roce 2011 Košice vykázaly rekordní ztrátu 19,3 milionu eur, kterou nedokázaly pokrýt z nízkých zisků v jiných letech. Rozvoj letiště tak stagnuje, v pravidelných intervalech přichází s novou linkou a další zase ruší. Stálými lety je spojené s Prahou díky ČSA a Vídní prostřednictvím Austrian Airlines. Letiště však přišlo o několikaleté spojení s Bratislavou, které dopravce Danube Wings zrušil kvůli nedostatku klientů.