Ranní check: EU se pře o cenový strop na ropu, Twitter obnoví dříve zrušené účty

Elon Musk

Elon Musk Zdroj: Reuters

Dobré ráno! Je 329. den roku, svátek má Kateřina a v tento den roku 1963 se konal pohřeb zavražděného amerického prezidenta Johna Fitzgeralda Kennedyho. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

✅ Twitter obnoví dříve zrušené účty

Elon Musk oznámil, že od příštího týdne obnoví dříve pozastavené twitterové účty, které neporušily zákon. Ve svém rozhodnutí se opírá o hlasování uživatelů twitteru, v němž se pro svého druhu amnestii vyslovilo 72,4 procenta z celkových tří milionů uživatelských účtů, které se rozhodly hlasovat. Jak ale upozorňují světové agentury, hlasování v podobném formátu na Twitteru mohli snadno ovlivnit boti, tedy počítačové programy, které automaticky odesílají příspěvky.

✅ Vládu v Izraeli sestaví Likud s krajní pravicí

Vítěz předčasných parlamentních voleb v Izraeli, strana Likud, jejímž členem je i expremiér Benjamin Netanjahu, se dohodla na sestavení vlády s krajně pravicovou partají Ocma Jehudit, píše deník The Times od Israel. Strany překonaly rozpory především v otázce rozdělení rezortů, Itamar Ben Gvir ze strany Ocma Jehudit získá nově vytvořený post ministra národní bezpečnosti.

✅ Biden chce narychlo prosadit změnu zbraňové legislativy

Administrativa amerického prezidenta Joea Bidena spěchá s prosazením zákazu prodeje útočných zbraní. Novou legislativu chce protlačit Kongresem ještě předtím, než se obě komory amerického parlamentu v lednu sejdou v novém složení, vycházejícím nedávných voleb. Republikáni, kteří omezení pro držitele zbraní dlouhodobě odmítají, totiž v nové Sněmovně reprezentantů budou mít většinu. „Myšlenka, že stále povolujeme nákup poloautomatických zbraní, je zvrácená,“ řekl Biden v prohlášením na Den díkůvzdání, reagoval tak na dva nedávné případy masové střelby v USA, při nichž zemřelo 11 lidí. 

✅ EU se pře o cenový strop na ropu

Evropští diplomaté zatím nedokázali nalézt shodu na výši cenového stropu na ruskou ropu, píše agentura Bloomberg. Evropská komise navrhuje jako maximální cenu 65 dolarů za barel, podle Polska je to ale vůči Moskvě málo přísný postup. Na druhé straně Řecko, pro nějž je ropný průmysl významný, odmítá cenu pod 70 dolarů za barel. Jednání by mohla pokračovat dnes. Skupina velkých ekonomik světa G7 uvažuje o omezení cen ropy přepravované o moři, diskutuje se právě o rozpětí 65 až 70 dolarů za barel.

Stane se dnes:

  • V Bruselu zasedne mimořádná rada ministrů vnitra EU svolaná kvůli vývoji na migračních trasách vedoucích do unie.
  • Spolkový sněm bude hlasovat o německém rozpočtu na rok 2023.
  • Končí stávka zaměstnanců britské pošty Royal Mail sdružených v odborové organizaci CWU. Stávka ovlivní i provoz pošty během rozsáhlé slevové akce Black Friday.