Ranní check: Rusko kvůli válce nemá lidi ani na úklid sněhu. Inflace v eurozóně zpomalila

Ruský trh doplácí na válku na Ukrajině. Chybí mu pracovní síly, včetně odklízečů sněhu

Ruský trh doplácí na válku na Ukrajině. Chybí mu pracovní síly, včetně odklízečů sněhu Zdroj: profimedia.cz

Britská banka HSBC příští rok uzavře téměř čtvrtinu kamenných poboček ve Spojeném království.
Americké akcie včera i za celý minulý měsíc posílily. Pomohlo jim i prohlášení šéfa Fedu.
Inflace v eurozóně v listopadu poprvé za rok a půl zpomalila.
4
Fotogalerie

Dobré ráno! Je 335. den roku, svátek má Iva, před třemi lety byl zaznamenán první případ nákazy nemocí covid-19. 

Přečtěte si nejdůležitější zahraniční zprávy dne.

Růst inflace v eurozóně se konečně zastavil

Inflace ve státech platících eurem v listopadu poprvé za rok a půl zpomalila a dokonce výrazněji než očekávali analytici. Klesla z říjnové hodnoty 10,6 procenta na rovných deset procent. Míra inflace se snížila například v Německu, Itálii či Španělsku. Naopak ve Francii zůstala beze změny. Přestože ceny energií nadále stoupají, tempo jejich růstu polevuje. Tato data budou klíčová pro rozhodování Evropské centrální banky, která se na svém příštím zasedání v polovině prosince chystá potřetí v řadě zpřísnit svou měnovou politiku.   

Rusku chybí pracovní síly

Rusko se kvůli své invazi na Ukrajinu potýká s nedostatkem pracovních sil, upozorňuje agentura Bloomberg. Na tamním trhu práce chybí především muži, kteří byli povoláni do armády. Řada z nich také ze země uprchla, aby se vyhnula mobilizaci. Například úřady v Novosibirsku nemohou sehnat dost lidí ani na úklid zasněžených ulic. Ruské podniky jsou tak nuceny ve větším měřítku zaměstnávat ženy, teenagery nebo vězně. Ekonomové Bloombergu odhadují, že se nedostatek pracovníků projeví na letošním růstu ruského HDP. 

HSBC zavírá pobočky, klienti přešli do onlinu

Britská banka HSBC uzavře od dubna příštího roku téměř čtvrtinu ze svých 441 kamenných poboček ve Spojeném království, píše stanice BBC. Společnost tento krok vysvětluje skutečností, že je zákazníci využívají čím dál tím méně a většinu bankovních služeb si vyřizují přes internet. HSBC se pokusí najít zaměstnancům těchto poboček nová pracovní místa, přibližně stovku z nich však propustí.     

Americké akcie za listopad posílily

Burzy s cennými papíry ve Spojených státech reagovaly na včerejší projev šéfa Fedu Jerome Powella prudkým růstem a v zisku skončily i za celý uplynulý měsíc. Dow Jonesův index v listopadu zpevnil o 5,65 procenta. Širší S&P 500 si za stejné období připsal 5,34 procenta a technologický Nasdaq Composite 4,37 procenta. Powell oznámil, že americká centrální banka by mohla snížit tempo zvyšování úrokových sazeb už v prosinci. Boj s vysokou inflací však podle něj ještě není ani zdaleka u konce.  

Stane se dnes

  • V polské Lodži začíná dvoudenní schůzka ministrů zahraničí Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). Zástupci Ruska se jí nezúčastní, Polsko jim odepřelo vstup na své území. Česko na akci zastupuje šéf diplomacie Jan Lipavský (Piráti).  
  • V Bruselu proběhne jednání ministrů Evropské unie zodpovědných za vnitřní trh. Povede ho český ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN). Zástupci vlád by měli mimo jiné schválit nová pravidla pro podporu výroby čipů v evropském bloku.
  • Americký prezident Joe Biden přijme ve Washingtonu svého francouzského protějška Emmanuela Macrona. Budou hovořit o možných dodávkách plynu z USA do Evropy, dále o elektromobilitě, podpoře ekologie v průmyslu či dění na Ukrajině. 
  • Předseda Evropské rady Charles Michel se v Pekingu setká s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. 
  • V Evropské unii vstupuje počínaje dnešním dnem v platnost systém přerozdělování mimořádných zisků elektráren a povinnost snížit spotřebu elektřiny ve špičce alespoň o pět procent.