Rasistický ČEZ? Prý diskriminoval bulharské Romy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Silver Spring Networks

Bulharská divize českého elektrárenského gigantu ČEZ prý instalovala elektroměry romským domácnostem města Dupnica výrazně výš než ostatním. Soudní dvůr Evropské unie v Lucemburku to označil za rasistické. ČEZ se brání, že elektroměry byly umístěné vysoko už před vstupem společnosti na bulharský trh.

Podle rozhodnutí soudu není možné umístit elektroměry do nedostupné výšky v jedné čtvrti, pokud jsou v jiné čtvrti ve výšce běžné. Takový postup podle soudu Romy diskriminuje na základě etnické příslušnosti, a to i přesto, že je prokazatelné, že v dotyčné oblasti docházelo k častější manipulaci s elektroměry nebo k jejich poškozování.

Stát musí podle soudu nalézt jiná řešení, jak zajistit bezpečnost elektrické sítě a správné zaznamenávání spotřeby. Nedostupná výška, v níž jsou elektroměry umístěné, prý navíc zabraňuje zákazníkům kontrolovat svou spotřebu.

Ve výši sedmi metrů

„Elektroměry byly umístěny do výšky již v minulosti, dávno před vstupem společnosti ČEZ na bulharský trh. Důvodem byla ochrana zdraví, a mnohdy i holých lidských životů v lokalitách, kde velmi často docházelo k neoprávněné manipulaci se zařízeními,“ sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. Vyjádření evropského soudního dvora si podle ní musí firma podrobně prostudovat. „Žádná pokuta nám z něj ale zatím nevyplývá. Není to navíc finální rozhodnutí, ale pouze odpověď na dotazy bulharského soudu, který záležitost řeší,“ doplnila Půlpánová.

Na opatření si stěžovala místní žena ze západobulharské Dupnice. V letech 1999 až 2000 prý elektrárenská společnost ČEZ, která působí na západě Bulharska, umístila v její čtvrti elektroměry na betonové sloupy elektrického vedení ve výši šesti až sedmi metrů. V jiných čtvrtích s menším počtem žijících etnických Romů je však ponechala ve výši 1,7 metru, většinou přímo v bytech zákazníků či na fasádách a plotech.