Reálné mzdy v Německu loni vzrostly o rekordních 1,7 procenta

Euro (ilustrační foto)

Euro (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: Images Money via Flickr

Reálné mzdy v Německu loni stouply o 1,7 procenta, což byl nejvyšší růst od roku 2008, kdy začal spolkový statistický úřad tento údaj sledovat. V roce 2013 naopak mzdy o 0,1 procenta klesly. Zpráva je dalším pozitivním signálem pro soukromou spotřebu největší evropské ekonomiky, která se stala hlavním pohonem ekonomického růstu země.

Včetně mimořádných odměn si zaměstnanec na plný úvazek loni vydělal před zdaněním 46575 eur (1,3 milionu korun). Největší mzdy měli zaměstnanci bank a pojišťoven, pracovníci v komunikacích a informačním sektoru a lidé pracující pro dodavatele energií. Nominální mzdy se podle statistického úřadu zvýšily o 2,6 procenta, tedy mnohem více než spotřebitelské ceny, které vzrostly o 0,9 procenta.

Zpráva je dobrým znamením pro další vývoj výdajů domácností, které mají být hlavním pilířem ekonomiky v letošním roce. Také další statistiky naznačují, že Němci jsou ochotni více utrácet díky rekordně nízké nezaměstnanosti a nízké inflaci. Maloobchodní tržby v lednu rostly nejrychleji za sedm let.

Reálná mzda je poměr nominální mzdy, tedy skutečné peněžité odměny, k cenám zboží a služeb. Vyjadřuje skutečnou hodnotu mzdy, tedy kolik zboží a služeb je možné za tuto mzdu pořídit.

Mzdy v Německu pod lupou