Recept na růst? Odchod do důchodu nejdříve v 69 letech

Němečtí senioři.

Němečtí senioři. Zdroj: profimedia.cz

Jedině postupné posunutí věkové hranice odchodu do důchodu na 69 let, popřípadě ještě dále, má zajistit zemím ekonomickou prosperitu. Vyplývá to ze studie německého institutu INSM.

„K zajištění hospodářského růstu by měli lidé déle pracovat. Tím se vykompenzuje úbytek evropské populace, uvádí zpráva o demografie a růstu institutu INSM.

Institut dále navrhuje vytváření nových pracovních příležitostí pro lidi nad 55 let. Bývalý spolkový ministr práce Wolfgang Clement uvedl, že by tito lidé měli být mnohem lépe integrováni do pracovního trhu. Důchodový věk by proto měl být posunut vzhledem ke zvýšení průměrné délky života. Clement uvedl, že do roku 2050 by to znamenalo zvýšení očekávaného věku odchodu do důchodu na 69 let.

Podle současné právní úpravy věk odchodu do důchodu v Německu něco málo přes 65 let. Do roku 2029 se má postupně zvyšovat až na 67 let. Clement však pro server Welt.de zdůraznil, že prodlužování odchodu do penze by mělo záviset na rostoucí délce života a po roce 2050 by mělo být v zásadě takřka běžné, že budou pracovat sedmdesátníci i osmdesátníci. Bývalý ministr také prosazuje další školení starších zaměstnanců, celoživotní učení a kritizuje pobídky pro předčasný odchod do důchodu jako důchodu.