Řecké NE přiblížilo návrat drachmy. Rozhodnou příští dva týdny

Kampaň před referendem v Řecku

Kampaň před referendem v Řecku Zdroj: ctk

Nedělní řecké vale reformám z pera věřitelů odstartovalo zřejmě nejdůležitější lhůtu v novodobé historii země. Přesně dva týdny mají politici euroskupiny a úředníci Evropské centrální banky na to, aby se shodli na osudu řeckého finančního systému a tím i budoucnosti tamní ekonomiky.

Nejpozději v pondělí 20. července musí totiž Atény uhradit 3,5 miliardy eur půjčených od ECB. Pokud se tak nestane, mohou bankéři uzavřít devadesátimiliardový úvěrový kanál financující chod Řecka. Banky by se rázem octly bez prostředků a éra společné měny pod Akropolí by se uzavřela.

„ECB odstřihne Řecko od prostředků nejpozději do dvou týdnů, tamní banky tak přijdou o 30 miliard eur, což zcela vynuluje jejich kapitál. Řecká centrální banka bude nucena začít tisknout vlastní měnu,“ uvádí ve stanovisku britské banky Barclays analytik Steve Hawkes. „Pokud nenastane zásadní obrat, je návrat k drachmě zřejmě základním scénářem,“ míní partner PwC Petr Kříž.

Aténský vzkaz euroskupině mezitím pozměnil rizikovou mapu Evropy a kapitál se opět stěhuje na bezpečnější adresy. Investoři jsou nově ochotni půjčovat levněji vládám nejvyspělejších zemí, řecké „ne“ naopak zkomplikovalo pozici státům jako Itálie nebo Španělsko. Náklady na jejich financování doslova přes noc vzrostly i více než o deset procent.

Analytici: Pravděpodobnost odchodu Řecka z eurozóny stoupla