Řecké úřady pokračují v evakuaci uprchlíků z tábora Idomeni

Migranti na řecko-makedonské hranici u Idomeni

Migranti na řecko-makedonské hranici u Idomeni Zdroj: ctk/AP

Na severu Řecka dnes pokračuje evakuace provizorního uprchlického tábora Idomeni. V úterý z něj bylo podle koordinačního střediska odvezeno přes 2030 lidí. Dnes odvoz více vázl - v odpoledních hodinách odjelo autobusy přes 300 osob. Mnozí běženci také opouštěli tábor po svých, protože odmítali nastoupit a nechat se odvézt neznámo kam.

Evakuace má trvat týden až deset dní. Běženci jsou podle tvrzení řeckých úřadů odváženi do lépe vybavených táborů a zařízení na severu Řecka. Některé nevládní humanitární organizace ale o kvalitě náhradních ubytovacích kapacit pochybují.

Dnešní převoz uprchlíků začal podle agentury AP v 7:30 SELČ, kdy stejně jako v úterý lidé začali nastupovat do přistavených autobusů. Na místě je připraveno k zásahu 700 policistů, avšak úterní i dnešní evakuace se obešla bez incidentů.

Podle úřadů bylo v úterý odvezeno více než 1270 Kurdů, přes 660 Syřanů a necelá stovka jezídů. Rychle přistavená těžká technika začala likvidovat uvolněné stany. Podle řeckých médií se v prvé řadě zaměřila na uvolňování železniční trati vedoucí přes hranici, aby mohla být co nejrychleji zprovozněna po dvouměsíční blokádě. Ve čtvrtek musí koleje ještě zkontrolovat drážní inspekce.

„Evakuace postupuje bez problémů. V ideálním případě budou lidé odsud převezeni do konce týdne. Nestanovili jsme si ale pevný termín,“ řekl vládní mluvčí Jorgos Kyritsis.

V úterý byli uprchlíci z Idomeni odváženi do přijímacího střediska v průmyslové zóně Soluně. Asi sto uprchlíků však odmítlo do objektu vstoupit a vydali se podle policie pěšky do centra města. Řecké úřady připravily pro lidi z Idomeni stanové tábory a upravené průmyslové komplexy vybavené pro důstojnější pobyt. Kapacita nových středisek je asi 6000 míst.

Přes osm tisíc v nevyhovujících podmínkách

V nevyhovujících podmínkách v Idomeni poblíž makedonské hranice bylo před zahájením evakuace přes 8000 lidí, hlavně Syřané, Iráčané, Afghánci, Pákistánci, Íránci a lidé ze severní Afriky. Většina z nich směřuje dále do Evropy, avšak v Řecku uvázli, když Makedonie a další evropské země před třemi měsíci uzavřely pro uprchlíky hranice. Loni jich přišel do Evropy více než milion. V celém Řecku čeká na šanci pokračovat v cestě 54.000 uprchlíků.

Uprchlíci začali kvůli zablokované balkánské cestě používat znovu více středomořskou trasu. Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v úterý oznámila, že od začátku roku přišlo do Evropy námořní cestou 190.000 uprchlíků. Z nich více než 1300 cestu nepřežilo.