Řecko je protektorát EU, prohlásil lídr šéf španělské levice

Lídr strany Podemos Pablo Iglesias

Lídr strany Podemos Pablo Iglesias Zdroj: ctk/ap

Pablo Iglesias, předseda španělské levicové strany Podemos, označil v rozhovoru pro deník El Mundo Řecko za protektorát EU. Podle Iglesiase je otřesné, že v rámci EU existuje země bez suverenity těch, kteří vládnou. Rovněž také poznamenal, že podobná situace rozhodně není případ Španělska, a podle předsedy ani nikdy nebude.

Ze špatné kondice řecké politiky ale rozhodně neviní současného řeckého premiéra a předsedu vládnoucí levicové strany SYRIZA Alexise Tsiprase. Šéfa řecké vlády se Iglesias zastal a řekl, že Tsipras dělal to, co bylo v jeho silách. Španělský politik se také nechal slyšet, že doufá v prosazení důrazné levicové politiky v Řecku.

Iglesias SYRIZu podporoval již během loňských voleb, Tsiprasova strana však byla pod tlakem mezinárodních věřitelů nucena z většiny reforem ustoupit.

Zda podobné výroky pomohou Iglesiasovi u španělských voličů se dozvíme již brzy. V nedělních předčasných volbách by se totiž se svou stranou rád umístil na druhém místě za silnými lidovci, aby mohl prosadit plánované reformy. Jeho hlavním programem je omezení vládních úspor a přesunutí 15 miliard eur do sociálních programů. Podle opozice by však takové výdaje znamenaly pro státní pokladnu enormní zátěž.

Řecko je dlouhodobě pod ochranou EU, která se snaží zabránit bankrotu této balkánské země pomocí smluv o finanční pomoci.