Řecko je v hluboké deflaci, ceny tam klesly nejvíc za půlstoletí

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CTK

Minulý měsíc Řecko vykázalo největší deflaci za posledních více než 50 let. Spotřebitelské ceny v zemi se v meziročním srovnání snížily o dvě procenta, což byl nejvyšší propad od roku 1962. V září ceny klesly o 1,1 procenta. Vyplývá to z údajů, které zveřejnil řecký statistický úřad.

Země se dostala poprvé po 45 letech do deflace letos v březnu a od té doby spotřebitelské ceny stabilně klesají. Ekonomové a zahraniční věřitelé se ale domnívají, že pokles mezd a cen povede k tomu, že země bude postupně získávat konkurenceschopnost, kterou od zavedení eura ztrácela.

Řecko je už šestým rokem v hospodářské recesi a vládní prognóza na letošní rok počítá s poklesem ekonomiky o 4,5 procenta. Řecká ekonomika tak v období 2008 až 2013 ztratí téměř čtvrtinu svého výkonu.

Podle údajů harmonizovaných s metodikou Evropské unie ceny klesly o 1,9 procenta po snížení o jedno procento v září. Analytici v anketě agentury Reuters čekali pokles cen o 1,5 procenta.

Vývoj inflace v Řecku:Inflace v ŘeckuInflace v Řecku | Tradingeconomics.com

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat o pomoc Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF). Výměnou za pomoc musela vláda zavést masivní výdajové škrty, snížit důchody a mzdy a zvýšit daně, což prohlubuje ekonomický pokles.