Řecko nabízí eurozóně ústupky, podle Varufakise se neshody dají překonat

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecko nabídlo ústupky v některých reformách, které po něm požadují jeho mezinárodní věřitelé výměnou za další peníze ze záchranného programu, napsal řecký ministr financí Janis Varufakis. Případem zadluženého Řecka, kterému dochází hotovost, se budou zabývat ministři financí eurozóny na jednání v lotyšské Rize. Evropská komise uvedla, že dosavadní pokrok v jednáních je nedostatečný a žádná dohoda se na dnešním jednání euroskupiny nečeká.

„Stávající neshody s našimi partnery nejsou nepřekonatelné,“ napsal ministr na blogu. Řecká vláda je podle něj ochotna racionalizovat penzijní systém, například omezením předčasného důchodu, pokračovat v částečné privatizaci státního majetku, zabývat se nesplácenými pohledávkami, vytvořit nezávislou daňovou komisi a podpořit soukromé podnikání.

Rozdíly, které přetrvávají, se podle řeckého ministra týkají toho, jak „chápeme vztahy mezi různými reformami“ a vnějším prostředím. Varufakis také zopakoval, že eurozóna musí opustit „přístup, který selhal“.

Brusel pokrok v dohodě momentálně vylučuje

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o úvěrovou pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkovém objemu 240 miliard eur (6,6 bilionu korun). Výměnou za poskytnuté peníze přijaly Atény hospodářské reformy, v zemi se ale pak zvýšila nezaměstnanost a výrazně se snížil hrubý domácí produkt.

Nová řecká vláda letos dosavadní reformní programy zpochybnila. Mezinárodní věřitelé čekají s vyplacením zbývajících 7,2 miliardy eur do zhodnocení nových reformních plánů. Řecko slíbilo, že se s partnery dohodne na komplexním seznamu reforem do konce dubna. Jednání mezi zástupci věřitelů a krajně levicovou vládou premiéra Alexise Tsiprase se však zadrhla. Atény usilují o obecnou politickou dohodu, eurozóna ale zčásti i kvůli poklesu důvěry trvá na detailní a komplexní dohodě.

Předseda pracovní skupiny pro jednání ministrů financí eurozóny Thomas Wieser již ve středu řekl, že Řecko dnes ministrům financí eurozóny seznam hospodářských reforem nepředloží. Stejný názor dnes vyjádřil i místopředseda Evropské komise a komisař pro euro a sociální dialog Valdis Dombrovskis. Řecku vzkázal, aby přípravu požadovaného seznamu reforem urychlilo.

Řecko má čas do konce června

Slovenský ministr financí Peter Kažimír prohlásil, že závěrečný termín pro dosažení dohody je nyní konec června. Po tomto datu platnost záchranného programu totiž vyprší.

Ministři financí eurozóny se mají příště setkat 11. května v Bruselu. Několik činitelů eurozóny ale agentuře Reuters sdělilo, že dohodu ani tehdy nečekají. Řecko má následující den uhradit 750 milionů eur v dlužné splátce MMF. „Hovořil jsem se svými kolegy v Aténách a oni jsou pevně rozhodnuti dospět k dohodě. Vědí, že času ubývá,“ citovala agentura Reuters předsedu euroskupiny Jeroena Dijsselbloema.