Řecko ochromila generální stávka, demonstranti se střetli s policií

Střety s policií v Řecku během generální stávky

Střety s policií v Řecku během generální stávky Zdroj: CTK

Řecko dnes ochromila čtyřiadvacetihodinová generální stávka. Zrušily se vnitrostátní lety, lodě zůstávají v přístavištích a veřejné úřady i státní školy jsou zavřené. Řekové protestují proti snížení důchodů, vynucenému novým programem finanční pomoci této zadlužené zemi. Při demonstracích tisíců lidí v centru Atén vypukly střety mezi policisty a protestujícími. Zejména mladí demonstranti házeli zápalné lahve na muže zákona, naopak policie použila slzný plyn a omračující granáty.

Třech oddělených demonstrací v centru řecké metropole se zúčastnilo téměř 25.000 osob, uvedla agentura AP. Demonstranti dávali najevo svůj odpor k úsporným opatřením, která jsou v zemi zaváděna.

Jen v nouzovém režimu dnes pracují nemocnice. První generální stávka za poslední rok je zároveň prvním vážným testem pro premiéra Alexise Tsiprase, jehož levicová strana Syriza v lednu vyhrála volby díky slibu ukončení úsporných opatření. Nakonec však nepopulární podmínky třetího záchranného programu přijala pod hrozbou opuštění eurozóny.

Gr Youth Unemployment Rate

Svůj mandát si Tsipras před dvěma měsíci nechal potvrdit v předčasných parlamentních volbách. Premiér však slíbil, že bude usilovat o zmírnění dopadů úsporných opatření. Syriza paradoxně dnešní stávku podporuje s argumentem, že upevňuje pozici vlády ve vyjednávání s věřiteli.

Destruktivní opatření

Stávka bude odpovědí lidu na „dogmatické lpění na nefunkční a destruktivní opatření, která vyčerpávají pracovníky a vedla k tomu, že mladí lidé ztratili naději“, uvedl odborový svaz zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE.

GSEE a sesterský odborový svaz pracovníků ve veřejném sektoru ADEDY očekávaly, že se demonstrací a protestního průvodu zúčastní tisíce lidí. V Aténách shodou okolností od středy jednají zástupci vlády s inspektory Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu (MMF) v rámci posuzování dosavadního průběhu záchranného programu.