Řecko plánuje po dubnovém úspěchu další emisi dluhopisů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: John D. Carnessiotis, Flickr.com (CC-BY-SA 2.0)

Řecká vláda chystá další emisi dluhopisů poté, co se země v dubnu po čtyřech letech nepřítomnosti úspěšně vrátila na dluhopisové trhy. Ministerstvo financí dnes oznámilo, že v brzké době plánuje vydat tříleté dluhopisy.

V dubnu získala řecká vláda tři miliardy eur, což je 82 miliard korun prodejem pětiletých dluhopisů s úrokem 4,75 procenta. Poptávka tehdy několikanásobně překonala nabídku. U nové emise tříletých dluhopisů by podle vládního zdroje agentury Reuters chtělo Řecko dosáhnout úroku kolem 3,5 procenta.

Návrat na dluhopisové trhy je důležitým milníkem na cestě Řecka z dluhové krize. Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se již na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur, tedy 6,6 bilionu korun.

Výrazné škrty

Řecká vláda výměnou za dosavadní pomoc masivně škrtala výdaje, snížila důchody a mzdy a zvyšovala daně. To prohloubilo hospodářský útlum a vyvolalo protesty obyvatel. Řecká ekonomika je už šest let v recesi, letos by se ale podle vlády měla vrátit k mírnému růstu.

Do Atén se dnes vrátili inspektoři mezinárodních věřitelů, aby zhodnotili postup ekonomických reforem. Ve čtvrtek by se měli setkat s novým řeckým ministrem financí Gikasem Charduvelisem. Ten dnes přislíbil, že Řecko bude pokračovat v reformách a urychlí privatizační program.