Řecko předložilo věřitelům dodatečné návrhy na dohodu

Řecký premiér Alexis Tsipras

Řecký premiér Alexis Tsipras Zdroj: ctk

Vyjednavači řecké vlády předložili na víkendových jednáních s mezinárodními věřiteli v Bruselu požadované dodatečné návrhy pro dohodu o uvolnění zbytku záchranného úvěru pro Řecko. Uvedl to činitel řecké vlády. Dodal, že Atény nikdy nepřijmou klíčové požadavky věřitelů na snižování důchodů a mezd a na zvýšení daně z přidané hodnoty na dodávky elektrické energie.

„Řecká delegace zůstává připravena dokončit vyjednávání a dosáhnout vzájemně prospěšného řešení,“ uvedl činitel podle agentury Reuters. Podle něj řecký tým předložil dodatečné návrhy, které údajně plně pokrývají otázku celkových deficitů a primárních přebytků veřejných financí. Jsou to „návrhy, které otevírají cestu ke konečné dohodě pokrývající všechny tři pilíře - fiskální politiku, financování a ekonomický růst“, řekl.

Řecká delegace v sobotu odpoledne v Bruselu obnovila jednání s představiteli věřitelů ve snaze dohodnout se na opatřeních, která musí Atény přijmout, aby získaly zbylých 7,2 miliardy eur (téměř 200 miliard Kč) z prodlouženého záchranného programu. Bez získání těchto peněz do konce června Řecku hrozí, že nebude schopno uhradit Mezinárodnímu měnovému fondu splatný dluh v částce 1,6 miliardy eur.

Řecký premiér Alexis Tsipras svému vyjednávacímu týmu před jeho odletem do Bruselu řekl, že je ochoten uzavřít s mezinárodními věřiteli „obtížný kompromis“. Ten ale podmínil tím, že věřitelé zmírní zadluženost Řecka na „udržitelnou“ úroveň.

Napětí mezi Řeckem a věřiteli prudce vzrostlo poté, co delegace MMF ve čtvrtek kvůli neshodám opustila jednání s řeckými představiteli v Bruselu, evropští činitelé se však zasadili za další jednání. Německý vicekancléř Sigmar Gabriel ale v komentáři pro nejčtenější německý list Bild napsal, že Evropě dochází s Řeckem trpělivost a že nad zadluženou zemí se už rýsuje „stín odchodu z eurozóny“.

Podceňovaný šéf SPD Sigmar Gabriel vyrostl pro spolkovou vládu