Řecko trvá na opuštění dosavadního záchranného programu

Řecký ministr financí Janis Varufakis

Řecký ministr financí Janis Varufakis Zdroj: ctk

Řecký ministr financí Janis Varufakis nebude na setkání s partnery z eurozóny příští středu souhlasit s ničím, co by udrželo zemi v dosavadním mezinárodním záchranném programu. Místo toho bude Řecko dál požadovat jakousi překlenovací půjčku, umožňující udržení řeckých financí v chodu, dokud Atény nepředstaví nový plán reforem a splácení dluhů. Ministři financí eurozóny podle svého předsedy čekají, že jim Řecko ve středu představí plán, jak se země chce stát finančně nezávislou.

„Nepřijmeme žádnou dohodu, která nesouvisí s novým programem,“ řekl činitel, který si nepřál být jmenován. Podle agentury Bloomberg šéf takzvané Euroskupiny, tedy ministrů financí eurozóny, Jeroen Dijsselbloem varoval Řecko, že mu žádná požadovaná překlenovací krátkodobá půjčka poskytnuta nebude.

Varufakis podle serveru řeckého týdeníku To Vima zastává názor, že Evropa dává Řecku „nůž na krk“. Řecký ministr financí se zúčastnil mimořádné schůzky ekonomických ministrů s premiérem Alexisem Tsiprasem poté, co s premiérem absolvovali cestu po několika evropských metropolích, kde hovořili o řeckých vizích.

Čtěte o snížení řeckého ratingu:Vládě dochází hotovost, varuje S&P

Atény dlouhodobě odmítají prodloužení mezinárodního záchranného programu, který vyprší 28. února, aby v rámci stejných podmínek obdržely ještě zbývajících sedm miliard eur. Nechtějí už ani také jednat s trojicí inspektorů zastupujících mezinárodní věřitele, tedy Evropskou komisi, Evropskou centrální banku (ECB) a Mezinárodní měnový fond. Těm musejí skládat účty ohledně reforem a výdajových škrtů, k nimž se zavázaly. Prodloužení programu tedy předpokládá pokračování v této cestě. Vládní ministři v posledních dnech přitom ohlásili už sérii chystaných opatření, jako je zvyšování minimální mzdy nebo zmrazení privatizace velkých státních podniků, které jednoznačně státní pokladnu zatíží.

Dijsselbloem agentuře Reuters řekl, že Řecko musí požádat o prodloužení mezinárodního záchranného programu do pondělí 16. února, aby si zajistilo, že eurozóna jej nepřestane finančně podporovat. I jen dočasné prodloužení programu by znamenalo souhlasit s jeho podmínkami. „Ve středu si od nové řecké vlády vyslechneme, jaké jsou její představy, jak chce pokročit se současným programem,“ řekl Dijsselbloem v rozhovoru s Reuters. Pondělí 16. února bude podle něj poslední šance, kdy budou Atény o toto prodloužení moci požádat, neboť v některých zemích platících eurem bude potřeba, aby jakoukoli dohodu potvrdili tamní parlamenty.

Média si začínají všímat, že navzdory povzbuzujícím slovům, jichž se Varufakis a Tsipras dočkali v některých evropských metropolích, ve skutečnosti nemají v eurozóně pro svůj přístup k řešení situace prakticky žádnou podporu.

Americká studená sprcha

Po jistém povzbuzení i ze strany amerického prezidenta Baracka Obamy přišla studená sprcha od amerického velvyslance v Aténách, který vybídl Řecko, aby plně spolupracovalo se svými věřiteli a pokračovalo v nezbytných reformách. „Řecko by mělo i nadále pokračovat v administrativních a strukturálních reformách a uplatňovat fiskální obezřetnost,“ uvádí se v komuniké ambasády.

Situace Řecka se probírala i na čtvrteční schůzce Euroskupiny na úrovni náměstků ministrů financí. Podle čtyř evropských činitelů, které dnes citoval list The Wall Street Journal , Atény požádaly o svolení, aby mohly získat dodatečných 4,5 miliardy eur pomocí prodeje krátkodobých dluhopisů. Požadavek ale prý okamžitě zamítla ECB. Tyto peníze by přitom řecké vládě mohly pomoci ustát další čtyři až šest týdnů, což je doba, která je podle Atén třeba k dojednání nového programu pomoci.

Řecké veřejné finance se dostaly do ošidné situace poté, co se během kampaně před řeckými lednovými volbami snížily příjmy na daních do státní pokladny. Řečtí činitelé se nyní obávají, že vládě by mohla dojít hotovost už začátkem března, napsal také list The Wall Street Journal.

Miroslav Zámečník: Chytré dluhové inženýrství vypadá přece jenom trochu jinak