Řecku docházejí peníze, vyhlíží další setkání euroskupiny

Budova řecké centrální banky

Budova řecké centrální banky Zdroj: Ωριγένης via Wikimedia Commons (CC-BY-SA-3.0)

Řecko finišuje s přípravami na pondělní setkání ministrů financí eurozóny, které může být kvůli stále prázdnější státní kase pro budoucnost této zadlužené země rozhodující. Atény mají svým partnerům předložit podrobnosti ohledně seznamu plánovaných reformních opatření a teprve potom padne verdikt, zda tamní vláda získá část finanční pomoci ve výši 7,2 miliardy eur.

Řecký ministr financí Janis Varufakis poslal v minulých dnech šéfovi euroskupiny Jeroenu Dijsselbloemovi dopis, ve kterém některá ze zamýšlených opatření řecké vlády „nastínil“, řekl dnes v Bruselu novinářům dobře informovaný představitel EU. O šesti bodech, které jsou podle tohoto činitele velmi různorodé, bude chtít zřejmě řecký ministr hovořit na pondělním jednání euroskupiny.

Představitel EU ale upozornil, že podobný dopis nestačí. Řecké návrhy musejí totiž posoudit mezinárodní věřitelé Atén s ohledem na jejich společné dopady na hospodaření Řecka. „Jde o celkovou rovnováhu opatření: jaké mají náklady, jaké generují příjmy, jak zatěžují či pomáhají finanční stabilitě a podobně,“ řekl zástupce unie obeznámený s vývojem jednání.

Splátky 6,85 miliardy eur během března

Řecku už nyní akutně hrozí, že se dostane do platební neschopnosti, protože během března musí uhradit závazky v celkové výši 6,85 miliardy eur. Další velké splátky jej čekají v dalších měsících.

Podle zdroje agentury Reuters z řecké vlády dnes Atény poslaly do Bruselu aktualizovaný seznam reforem, který zahrnuje například dříve slíbená opatření k omezení daňových úniků a byrokracie.

Ve srovnání s předchozím seznamem prý obsahuje dvě nové položky, a to vytvoření „rozpočtové rady“, která bude pracovat na státních úsporách, a změny v licencích pro sázky a loterie, jež mají podpořit státní příjmy.

Tsipras prý žádal o naléhavou schůzku

Deník Süddeutsche Zeitung dnes napsal, že premiér Alexis Tsipras požádal předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera o naléhavou schůzku, která se měla odehrát dnes. Šéf EK to ale odmítl. Oba představitelé se proto nejspíš setkají až příští týden: ve čtvrtek bude Tsipras v Paříži jednat s vedením Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a podle diplomatů není vyloučeno, že poté zamíří do Bruselu.

Řecko dnes splatilo prvních 310 milionů eur (8,5 miliardy korun) z úvěru, který zemi poskytl Mezinárodní měnový fond (MMF). Mezi analytiky nicméně roste nejistota ohledně toho, kolik peněz má země k dispozici, že přesnými údaji nedisponuje ani EU samotná dnes před novináři připustil i její představitel. Příjmy z daní totiž prudce klesly a slíbená pomoc od Evropské unie a MMF zatím zůstává zmrazená.

Tsipras hodlá překlenout nedostatek financí pomocí emise krátkodobých dluhopisů. V rozhovoru s německý magazínem Der Spiegel řecký premiér varoval, že pokud by se Evropská centrální banka (ECB) proti tomuto kroku stavěla, vzala by na sebe velkou odpovědnost.

„V takovém případě se vrátí zpět napětí z doby před 20. únorem,“ prohlásil Tsipras. Poukazoval tak na datum, kdy se Řecko dohodlo na prodloužení záchranného programu o čtyři měsíce. „ECB má stále kolem našeho krku uvázaný provaz,“ dodal.