Řečtí studenti a podnikatelé míří do Bulharska

Řecko

Řecko Zdroj: ctk

Řekové v době hospodářských problémů více upínají pozornost na svého bulharského souseda. Mnoho malých řeckých firem se registrovalo v Bulharsku z prostého důvodu – lákají je nižší daně. „Příčiny těchto přesunů jsou ryze finanční a nemohou přinést nová pracovní místa, nemají tedy pozitivní dopad na bulharskou ekonomiku,“ řekl Minko Gerdžikov z Helénské obchodní rady v Bulharsku.

V Bulharsku ale působí i některé velké firmy, které oceňují také levnější energie a pracovní sílu. „Mnoho řeckých společností přišlo na to, že je výhodné produkovat v Bulharsku, jestliže chtějí, aby jejich výrobky byly konkurenceschopné na Balkáně a mohly je dobře vyvážet do Evropské unie,“ podotkl Gerdžikov.

Řečtí obchodníci se údajně zajímají také o bulharské reality. „Není to pro ně daleko. Takže důvodem nákupu jsou ceny a lokalita,“ vysvětluje Bojko Bojkov ze společnosti B&H Real Estate.

Bulharsko, ale i Rumunsko už delší dobu láká i mladé Řeky, a to ze studijních důvodů. Jejich zájem se v době ještě zvýšil. Přechod byl přitom pozvolný, od vysněných univerzit ve Francii a Británii přes Česko a Slovensko. Řecké noviny Imerissia nedávno informovaly, že osm z deseti Řeků, kteří již byli přijati na české a slovenské školy, se nyní snaží dostat do bulharských či rumunských měst kvůli nižším životním nákladům.