Referendum o euru už zvažují i nizozemští radikálové

Kontroverzní vůdce nizozemské krajní pravice Geert Wilders chce kvůli prohlubující se krizi v eurozóně zjistit, zda by jeho zemi prospělo, kdyby euro opustila a vrátila se ke guldenu. Jak dnes oznámil, hodlá kvůli tomu objednat odborný posudek u některé mezinárodně uznávané ekonomické instituce.

„Vláda nás straší tvrzením, že nás zahalí tma, pokud opustíme euro. Samozřejmě to stojí peníze, ale chci vědět, jestli návrat ke guldenu by nám nevynesl víc,“ řekl Wilders deníku Telegraaf.

A pokud ekonomové potvrdí, že by se starou měnou bylo lépe, hodlá Wildersova Strana pro svobodu (PVV), která je třetí největší politickou stranou v zemi, iniciovat referendum o vystoupení z eurozóny.

Nizozemský liberální premiér Mark Rutte označil Wildersův záměr za „špatný plán“ a tvrdil, že by návrat ke guldenu byl „receptem pro katastrofu“. Zdůraznil, že 70 procent nizozemského vývozu směřuje do zemí eurozóny.

PVV, která má v nizozemském parlamentu se 150 poslaci 24 zástupců a podporuje současnou vládu, patří mezi takzvané euroskeptické strany a ostře kritizuje finanční pomoc například Řecku, které je na pokraji bankrotu.