Rehn: Blížíme se dohodě o výměně řeckého dluhu

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: MorgueFile.com

Jednání se soukromými věřiteli o restrukturalizaci řeckého dluhu jsou v závěrečné fázi a mohla by být dokončená již brzy. Řekl to dnes agentuře Reuters evropský komisař pro hospodářství a měnové záležitosti a euro Olli Rehn. Výše odpisu by měla činit 50 procent, jak bylo dohodnuto v říjnu.

„Není stanoveno určité datum, ve kterém by to mělo být dokončeno, ale samozřejmě čím dříve, tím lépe. Podle mého názoru jsme dosáhli závěrečné fáze jednání, a jednání o zapojení soukromého sektoru by tak měla být dokončena brzy,“ řekl Rehn.

Soukromí investoři v říjnu souhlasili, že dobrovolně odepíší 50 procent současného státního dluhu Řecka, který mají v držení, a výměnou za to získají částečně hotovost a částečně nové obligace. Poradce německého ministra financí však o víkendu uvedl, že dle jeho názoru nebude odpis 50 procent dostatečný a měl by být vyšší.

Účast soukromého sektoru je důležitou součástí druhého balíku pomoci pro Řecko v celkovém objemu 130 miliard eur (3,3 bilionu korun), na kterém se představitelé eurozóny dohodli v říjnu. Celkové závazky Řecka nyní činí více než 350 miliard eur. Řecko má 20. března splatit tříleté obligace za 14,5 miliardy eur a na splátku dluhu potřebuje získat peníze z balíku pomoci, napsala agentura Reuters.