Rekordní pokuta. Alstom v USA zaplatí 772 milionů dolarů kvůli korupci

Alstom se zaměřuje například na výrobu vlaků

Alstom se zaměřuje například na výrobu vlaků Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: thierry llansades via Flickr

Francouzská strojírenská firma Alstom zaplatí pokutu 772 milionů dolarů (17,4 miliardy korun), aby urovnala obvinění amerických úřadů z korupce úředníků kvůli zakázkám v Číně a dalších asijských zemích. Je to nejvyšší pokuta, jakou kdy Spojené státy uložily některé firmě za porušení zákona o korupci v zahraničí.

Ministerstvo spravedlnosti vinilo francouzskou firmu z toho, že podplácela vládní činitele v zahraničních zemích. Podle federálních vyšetřovatelů společnost do těchto států nasměrovala desítky milionů dolarů na úplatcích, často přes prostředníky s krycími jmény, aby získala veřejné zakázky na projekty v hodnotě přes čtyři miliardy dolarů.

„Alstom svůj systém korumpování provozoval více než deset let na několika kontinentech,“ řekl na tiskové konferenci náměstek ministra spravedlnosti James Cole. „Byl ohromující svou šíři, nestoudností a celosvětovým záběrem,“ dodal.

Obvinění pro pět jednotlivců

Obviněno ve spojitosti s korupčním systémem společnosti bylo v USA podle ministerstva pět jednotlivců, z toho čtyři výkonní manažeři Alstomu a jeho dceřiných firem. Divizi Alstomu a dva zaměstnance dnes z podplácení úředníků obvinil také britský úřad SFO, který vyšetřuje závažné případy podvodů a korupce. K údajné korupci prý docházelo od roku 2002 během následujících zhruba osmi let.

Alstom dnes uvedl, že už přijal opatření proti porušování zákonů o korupci v zahraničí a za několik minulých let učinil „podstatný pokrok“. Firma například přestala najímat externí prodejní konzultanty, kteří často fungovali jako prostředníci při uplácení.

Divize Alstomu pro výrobu elektrárenských turbín byla pod ohromným tlakem, zčásti kvůli vyšetřování možné korupce, ale i kvůli propadu zakázek a finančním těžkostem. Alstom se v červnu dohodl na prodeji většiny energetické divize americkému koncernu General Electric Company. Transakce má tomuto důležitému francouzskému podniku umožnit zaměřit se na jeho menší dopravní divizi, která vyrábí třeba rychlovlaky TGV. Alstom sdělil, že pokuta se chystané transakce s GE nijak nedotkne.