Reportáž z Británie: vyplavený Londýn jasně odmítá brexit

mnozí Britové šli volit i přes lokální povodně

mnozí Britové šli volit i přes lokální povodně Zdroj: ctk

Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Letadlo nad Temží vleče plakát "Vote Remain"
Nemůžete si vybrat ze dvou možností? Církev nabízí třetí cestu
Podle mnohých komentátorů výsledek referenda může ovlivnit nedávná vražda poslankyně Jo Cox
28
Fotogalerie
Kdyby v referendu o vystoupení Velké Británie z Evropské unie hlasovali jen obyvatelé Londýna, žádný brexit by nehrozil. Až na výjimky totiž odchod z unie odmítají.

Noční liják zatopil železniční tratě na východě Londýna a vyplavil některé volební místnosti. V Londýně to ale v den referenda vypadá, jako by spláchl i všechny příznivce brexitu. Zatímco ve středu jich byly plné ulice, těsně před hlasováním se snaží voliče přesvědčit jen lidé s tričky a samolepkami „Vote Remain“. Nad Temží pro jistotu krouží letadlo, které za sebou táhne vlajku se stejným vzkazem.

A nemají těžkou práci. Lidé v City, Westminsteru nebo Soho až na výjimky brexit odmítají, potvrzují agitátoři v ulicích britské metropole. „Vynadáno jsem dostal jen několikrát,“ říká jeden z nich. Věří, že Británie zůstane v EU? „Doufám. V Londýně to máme v kapse. Obavy mám o zbytek země,“ dodává.

Na recepci v hostelu jsou si naopak jistí, že příznivci členství v EU jasně zvítězí. „Je to stejné jako při skotském referendu. Všude se pořád mluvilo o tom, jak bude hlasování těsné. A pak to dopadlo jasným rozdílem.“

To ale neznamená, že by si v EU přáli setrvat všichni Londýňané. Například právník a komentátor Jon Holbrook přesvědčoval těsně před hlasováním voliče v rezidenční čtvrti Hackney, aby hlasovali pro vystoupení z EU. „EU stojí nad principem národního státu a demokracie potřebuje národní stát. EU tak vlastně popírá demokracii,“ míní.

Stejný názor zastává i redaktorka euroskeptického webu Spiked. Podle ní se v referendu nehlasuje jen o členství v unii, ale i tom, kam až má sahat demokracie. „Hlasujte pro odchod, abychom vrátili moc lidem,“ prohlásila na stejné debatě.

Vystoupením z EU se prý otevře prostor k tomu, aby Británii následovaly další členské státy a v konečném důsledku se EU rozpadla. Pak bude možné vytvořit nové evropské společenství na „zdravých základech“.

Moc příznivců pro své nápady ale nezískali. Většina posluchačů na závěr diskuse při fiktivním hlasování jejich myšlenky odmítla.

Poslední průzkum agentury Populus, který probíhal během úterý a středy, předpokládá jasné vítězství odpůrců brexitu. Komentátoři předpokládají, že kvůli místním záplavám se sčítání hlasů opozdí.