Bašta britských euroskeptiků Romford se obává imigrantů. Ti se mu ale vyhýbají

Trhovci podporují brexit

Trhovci podporují brexit Zdroj: Stepan Bruner, E15

Zápach odpadků byl jednou z prvních věcí, kterou jsem v Romfordu zaznamenal. Dva dny je nikdo neodvezl.
Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Místní europoslanec si asi je vítězstvím jistý euroskeptiků ve svém obvodě jistý. Den před referendem v jeho kanceláři nikdo nebyl
Agitátoři kampaně za setrvání v EU mají v ulicích Londýna jasnou převahu
Středeční trh v Romfordu
36
Fotogalerie
Kam se stěhují Pražané, když chtějí více zeleně a dostupnější bydlení? Do Říčan nebo třeba Berouna. Podobně uvažující Londýňané mohou skončit na pomezí britské metropole a hrabství Essex. Tady leží i Romford, asi nejeuroskeptičtější místo Velké Británie.

Do Romfordu přijíždím okolo jedenácté večer. Potemnělé předměstí rozhodně nepůsobí jako místo, kde byste chtěli žít. Přestože od londýnského nádraží Liverpool Street mě dělí jen půl hodiny jízdy vlakem, ocitám se v jiném světě. Lampy osvětlují ulice jen tak symbolicky, pozdně večerní život sestává z několika heren a občerstvení.

Ráno budou nejspíš svážet odpadky a zápach linoucí se z plastikových pytlů vyskládaných podél chodníků zdatně soupeří s vůní šeříků. Průvodce po britských městech ilivehere.co.uk popisuje Romford jako „ekonomicky zaostalou oblast, kde je těžké najít práci“. Něco na tom bude.

Společnost YouGov se v únoru v rozsáhlém průzkumu zeptala Britů, zda si přejí vystoupení země z Evropské unie. Na základě výsledků sestavila euroskeptickou mapu Británie, rozdělenou na jednotlivé volební obvody. Vůbec největší odpor k unii v průzkumu ukázali obyvatelé volebního obvodu Havering na severovýchodním okraji Londýna. Přibližně uprostřed Haveringu leží Romford.

Místní radnice navíc jako první v Británii dala už na začátku roku najevo, že podporuje vystoupení země z EU. Pro hlasovalo 30 z 45 radních.

Věčné téma imigrace

Za denního světla vypadá Romford o mnoho lépe. Je středa, a to znamená velký trh na hlavním náměstí. Prodejci mají ohledně brexitu zjevně jasno. Řadu stánků zdobí cedule vyzývající kolemjdoucí, aby hlasovali pro vystoupení z Evropské unie. Opačný postoj mezi trhovci veřejně nikdo nehájí.

Možná je v tom snaha souznít se svými zákazníky, protože v jejich názorech se průzkum YouGov nespletl. „Hlavně kvůli přílišné regulaci a imigraci,“ vysvětluje mi před nedalekou radnicí starší muž, proč bude hlasovat pro brexit. Za chvíli má schůzku s místními„kvůli školám“. „Nezvládají ten příliv imigrantů, celá země ho nezvládá,“ vysvětluje.

O ekonomiku se neobává, po brexitu se podle něj Británii naopak otevřou nové trhy. Námitku, že EU je největší obchodní partner Británie, odbývá mávnutím ruky. „Němci k nám budou pořád dovážet svoje auta,“ říká. Navíc, pokud Británie z EU vystoupí, budou jí prý následovat další členské státy. „Němci chtějí odejít, možná i Francouzi…také už nechtějí dotovat země jako Řecko,“ dodává.

S tím souhlasí i pracovník místní charity, který se mě snaží přesvědčit, abych přispěl na specializovanou dětskou nemocnici v Londýně. Nemám ale účet u britské banky, tak mi alespoň sdělí svůj názor. „EU k nám vyváží více než my do EU,“ říká. Je tak i v zájmu Evropy, aby se s Londýnem dohodla na výhodných podmínkách vzájemného obchodu. Nevynechává ani přistěhovalecké téma. „Brusel nás nutí přijímat další imigranty. Když odejdeme, budeme je moci odmítnout.“ Svoje jméno stejně jako další oslovení prozradit nechtěl.

Krádež národního symbolu

Obavy z imigrantů zmiňují i další lidé. Někteří se ke svému rozhodnutí opustit EU viditelně hlásí „plackami“ s nápisem „Vote Leave“, jiní dali ceduli se stejným nápisem do oken a vedle ní vyvěsili vlajky Anglie. Jako by jen oni byli těmi pravými Brity, zatímco ti druzí ztrácejí na národní symbol právo.

Romford přitom rozhodně není místem, kam by se přistěhovalci hrnuli. Podle sčítání lidu z roku 2011 se mimo Británii narodil jen každý desátý obyvatel městečka. Pro srovnání, v celé Británii žije 86,2 procenta rodilých Britů a v oblasti Velkého Londýna, kam patří i Romford, žije jen něco přes 63 procent obyvatel s rodištěm v Británii.

Proč se tedy tolik místních lidí obává přistěhovalců? Mick Hitcham, který přesvědčuje obyvatele Romfordu aby hlasovali pro setrvání v EU, má vysvětlení. „Spousta lidí, co tu žijí, se v Romfordu nenarodila. Přestěhovali se sem ze čtvrtí na východě Londýna, kde jsou imigranti často skutečným problémem. Své obavy z přistěhovalců si ale přinesli s sebou,“ říká.

Reálným problémem naopak určitě je nezaměstnanost. Jak uvádějí poslední dostupná místní data z roku 2014, podíl lidí bez práce v Haveringu se drží na londýnském průměru 6,5 procenta. Situace v okolních městských částech ale patří k těm nejhorším v Londýně a Havering je také jedním z pouhých sedmi londýnských obvodů, kde se situace od roku 2012 zhoršila.

OBRAZEM: Británie den před referendem

V Romfordu má kampaň „Vote Leave“ vítězství zjevně v kapse. Zjevně si to myslí i v kanceláří místního europoslance, mimochodem zvoleného za euroskeptickou stranu UKIP, která má celý den zavřeno. Mick Hitcham nesouhlasí. Ačkoliv má Romford nálepku centra britských eurokeptiků, výsledek referenda nebude ani tady tak černobílý, jak by se mohlo zdát, ujišťuje a dál neúnavně oslovuje kolemjdoucí.

Mimochodem, pytle s odpadky během dopoledne nikdo neodvezl. Snad později…