Republikán Paul Ryan se dostal na nepopulární místo šéfa Sněmovny

Do boje o Bílý dům jako možný viceprezident po boku republikána Mitta Romneyho vyrazil kongresman za stát Wisconsin Paul Ryan.  (Foto ČTK)

Do boje o Bílý dům jako možný viceprezident po boku republikána Mitta Romneyho vyrazil kongresman za stát Wisconsin Paul Ryan. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Americká Sněmovna reprezentantů dnes podle očekávání zvolila svým novým předsedou republikána Paula Ryana. Pětačtyřicetiletý zákonodárce ze státu Wisconsin získal dostatek hlasů od svých kolegů už v průběhu hlasování. Ryan v čele sněmovny nahradí Johna Boehnera, který v září překvapivě oznámil rezignaci.

Vzhledem k tomu, že republikáni mají ve Sněmovně reprezentantů většinu, bylo dnešní hlasování považováno za formalitu. Ryan nakonec získal podporu 236 kolegů, přičemž republikánů je ve Sněmovně reprezentantů 247.

Pětašedesátiletý Boehner v září oznámil záměr odstoupit do konce října. Zdůvodnil to tím, že dlouhodobé napětí kolem jeho setrvávání v čele sněmovny by této instituci způsobilo „nenapravitelné škody“. Boehnera kritizovalo konzervativní křídlo strany, protože byl údajně příliš vstřícný ve sporech s prezidentem Barackem Obamou.

Ryan, považovaný za rozpočtového odborníka, souhlasil s kandidaturou neochotně a až poté, co se za ním sjednotilo několik znesvářených stranických frakcí.