Republikán Walker vzdal boj o Bílý dům, vybízí k následování

Republikánský kandidát Scott Walker odstoupil z klání o post prezidenta USA

Republikánský kandidát Scott Walker odstoupil z klání o post prezidenta USA Zdroj: ctk/ap

Republikánský kandidát Scott Walker odstoupil z klání o post prezidenta USA. Důvody jsou propad preferencí a vysychající finanční zdroje na kampaň. Sedmačtyřicetiletý guvernér Wisconsinu vyjádřil znechucení nad charakterem předvolebního boje. Převládají v něm osobní útoky a chybí pozitivní poselství. Nepřímo se tak opřel do rivala Donalda Trumpa.

„Jsem povolán jít příkladem a pomoci pročistit toto závodiště, aby se mohlo prosadit pozitivní a konzervativní poselství,“ řekl Walker v Madisonu. Vyzval ostatních 15 republikánských kandidátů, aby zvážili stejný krok. Zúžením počtu uchazečů by nabídli voličům alternativu vůči aktuálnímu favoritovi, jímž je realitní magnát Trump.

Walker byl přitom považován za jednoho ze slibných uchazečů o prezidentský úřad. Jeho preference klesaly až po televizních debatách, v nichž byl zastíněn kontroverzním Trumpem. Je pravda, že se Walker neukázal jako zdatný řečník a některými výroky si pod sebou podřízl větev. Mezi nejvýraznější uklouznutí patří přirovnání odborářů k militantům z Islámského státu nebo popírání evoluční teorie.

Dalším pochybením byl Walkerův nejasný postoj k problému imigrace. Zpočátku prohlašoval, že by se nelegálním přistěhovalcům mělo umožnit získat povolení k pobytu v USA, později ale otočil a obhajoval zpřísněnou ochranu hranic. Pokles preferencí byl následován úprkem sponzorů a podle amerických médií nemá Walker dost prostředků na pokračování kampaně.

Jak si kdo právě stojí
Demokraté: Hillary Clintonová sice vede na celé čáře, ale šedesátiprocentní podpora, z níž se těšila začátkem června, propadla na zhruba 43 procent. Zato Berniemu Sandersovi mezitím popularita narůstá, nyní by mu dalo hlas 26 procent demokratů. Pozoruhodný vývoj má stranická podpora. Joea Bidena. Jeho preference už vystoupaly na bezmála 20 procent, ačkoli dosud neřekl, zda kandidovat bude.
Republikáni: Jasným favoritem je Donald Trump, jehož vnitrostranické preference od začátku června setrvale rostou — ze čtyř procent až k nynějším 32. Za ním se drží Ben Carson se 16 procenty, zatímco Jeb Bush nezadržitelně ztrácí — ze 14 procent je dnes už jen necelých osm.

Výzva k odstoupení z volebního boje se zatím u jeho rivalů nesetkala s kladnou odezvou, způsobila spíše údiv. Texaský senátor Ted Cruz se před kamerou zmohl jen na překvapené „no ne!“ a Donald Trump zapomněl na svoji obvyklou jízlivost, když na Twitter napsal: „Znám Scotta Walkera dobře – je to velmi slušný člověk a má před sebou skvělou budoucnost.“

Američtí komentátoři se domnívají, že Walkerův odchod na rozložení preferencí nebude mít žádný podstatný vliv. Také jeho volební program nejspíš nebude nikomu chybět, obecné řeči o triumfu konzervativních hodnot nad demokratickými výmysly na voliče očividně nepůsobí. Walker se svým sloganem „Pusťme se do práce“ skončil v posledních průzkumech s méně než jedním procentem preferencí.

Zahraniční tisk: Trump republikánům prohrál volby