Republikánské státy USA odmítají syrské uprchlíky

Syrští uprchlíci,

Syrští uprchlíci, Zdroj: ctk

Sedm amerických států se v reakci na páteční útoky v Paříži rozhodlo nepřijímat žádné syrské uprchlíky. Oznámili to republikánští guvernéři těchto států. Někteří prezidentští kandidáti pravice zase rozpoutali debatu o tom, zda výrazně neomezit výdaje na přijímání uprchlíků ze Sýrie či zda neposkytovat útočiště pouze křesťanům.

„Po důkladném prozkoumání teroristických útoků proti nevinným obyvatelům Paříže… se nebudu podílet na politice, která by ohrozila bezpečnost obyvatel Alabamy,“ prohlásil v neděli její guvernér Robert Bentley. S ohledem na „hroznou situaci v Paříži“ totéž oznámil i guvernér Michiganu Rick Snyder. Dnes se k nim přidali rovněž političtí lídři Texasu, Arkansasu, Indiany, Louisiany a Mississippi.

„Ani vy, ani žádný federální úředník nemůže zaručit, že syrští uprchlíci nebudou součástí nějaké teroristické aktivity,“ napsal v otevřeném dopise prezidentu Baracku Obamovi texaský guvernér Greg Abbott.

Washington nelze odmítnout

Podle právních expertů oslovených agenturou AP však zřejmě nemají vedoucí představitelé jednotlivých států pravomoc zamezit přijetí uprchlíků, pokud o jejich umístění na jejich území rozhodne federální vláda. „Ti lidé nepřijdou na hranici (jednotlivých států). Federální vláda je tam umístí,“ řekla harvardská expertka na imigrační právo Deborah Ankerová.

Republikáni ve Sněmovně reprezentantů naznačili, že se pokusí překazit Obamův plán na přijetí deseti tisíc syrských uprchlíků v příštím roce tím, že neumožní Bílému domu prosadit do federálního rozpočtu peníze potřebné k uskutečnění tohoto kroku.

Ochrana jen pro křesťany

Několik republikánských uchazečů o stranickou nominaci v prezidentských volbách zdůraznilo, že Spojené státy by neměly přijímat syrské běžence, protože mezi nimi mohou být přívrženci Islámského státu (IS). Debatu rozpoutal jeden z předních kandidátů Jeb Bush, který v rozhovoru s televizí NBC řekl, že by většina Syřanů ohrožených válkou měla zůstat v bezpečných zónách ve své zemi, zatímco USA by měly zvláštní pozornost věnovat ochraně syrských křesťanů. Obama ve zjevné reakci na jeho slova označil preferenci vyznavačů jednoho náboženství za „ostudnou“.

Další z možných favoritů republikánských primárek Ben Carson uvedl, že by americké úřady měly podrobně monitorovat všechny v současnosti přesidlované uprchlíky a omezit budoucí výdaje na jejich přijímání. Lídr průzkumů Donald Trump zase prohlásil, že by zvážil uzavření některých mešit v USA.