Řešení migrace? Musíme mnohem víc investovat v sousedství EU, řekl Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble

Německý ministr financí Wolfgang Schäuble Zdroj: ctk

Pokud chce Evropská unie vyřešit uprchlickou krizi, musí převzít větší zodpovědnost za dění ve svém sousedství, a to včetně poskytnutí dostatečného množství finančních prostředků. V noci na dnešek to podle deníku Tagesspiegel řekl německý ministr financí Wolfgang Schäuble. Podle něj také Evropská unie nemůže nadále přijímat neomezené množství uprchlíků.

Podle Schäubleho měla EU, a v ní především Německo, desítky let štěstí, že se jí uprchlické vlny ve světě vyhýbaly nebo ji zasahovaly jen málo. Tato doba je ale podle ministra nyní nenávratně pryč a osmadvacítka musí přijmout zodpovědnost za světové dění.

„Evropa nyní bude muset nejen politicky, ale i finančně investovat mnohem víc než dříve do stabilizace zemí, odkud uprchlíci pocházejí,“ řekl Schäuble. „Pokud naše sousedy nestabilizujeme, budeme mít velké problémy. To je zcela nevyhnutelné,“ dodal.

Vracení uprchlíků

Ministr rovněž uvedl, že EU nemá neomezené kapacity pro přijímání běženců a bude muset vracet ty uprchlíky, které zachrání z potápějících se lodí, na nichž se pokoušejí překonat Středozemní moře. „Příliš mnoho je příliš mnoho,“ řekl Schäuble o počtu migrantů, kteří přišli do EU v loňském roce, kdy jen v Německu hledalo ochranu 1,1 milionu lidí.

Zároveň ale vyjádřil pochopení pro to, že kancléřka Angela Merkelová loni v září umožnila cestu uprchlíků, kteří uvízli v Budapešti, do Německa, přestože si to mnoho lidí vyložilo jako úplné otevření hranic a pozvánku do Německa pro všechny běžence.

„Tím byla zachráněna evropská čest. Jen s obrázky z Budapešti a z Calais by na tom byla Evropa špatně, obrázky z mnichovského nádraží mi byly milejší,“ připomněl střety mezi běženci a pořádkovými silami v Maďarsku a ve Francii i vítání uprchlíků v bavorské metropoli.