Robert Fico: Sankce proti Rusku jsou nesmysl a vztahy Ukrajiny s Ruskem nejsou černobílé

Slovenský premiér Robert Fico s ruským prezidentem Vladimirem Putinem

Slovenský premiér Robert Fico s ruským prezidentem Vladimirem Putinem Zdroj: reuters

Robert Fico
Slovenský premiér Robert Fico
Ruskou invazi na Krymu podpořili tisíce lidí v Moskvě
Proruské jednotky na Krymu (foto 8. března 2014)
5
Fotogalerie

Podle slovenského premiéra Roberta Fica sankce Evropské unie proti Rusku nepřispěly k řešení vztahů Ruska s Ukrajinou. Slovensko považuje sankce za nesmyslné, Bratislava ale nebude vystupovat proti jednotě unie. 

Fico to řekl před nadcházejícím summitem evropské osmadvacítky. Na něm by státníci měli podle programu hovořit o dalším postupu EU vůči Rusku. Slovensko v tomto pololetí předsedá Radě EU.

„Sankce jsou nesmysl. Nepřinesly nic k řešení vztahů, co se týče Ukrajiny. V tomto okamžiku je ale pro mě jednota Evropské unie na prvním místě, mám však právo zaujmout postoj k sankcím. Bylo by špatné, kdybychom rozbíjeli jednotu Evropské unie, ta je narušena v jiných tématech,“ řekl Fico před poslanci evropského výboru slovenského parlamentu.

EU zavedla energetické, finanční a obranné sankce vůči Moskvě v roce 2014, kdy Rusko anektovalo ukrajinský Krym. Dříve v tomto roce EU prodloužila sankce do konce ledna.

„V případě Krymu šlo o porušení mezinárodního práva. Současně dodám, že nevnímám vztahy mezi Ukrajinou a Ruskem jako černobílé. Obě země mají ještě co dělat k naplnění minských dohod,“ řekl Fico, který k ukončení sankcí vůči Rusku vybízel již v minulosti.

Podle Fica i kvůli sankcím klesla obchodní výměna Slovenska s Ruskem o 30 procent. Dodal, že není důvod, aby země byla poškozována kvůli problémům týkajících se mezinárodního práva.