Ropa znatelně zdražuje, OPEC se dohodl na snížení těžby

Těžba ropa

Těžba ropa Zdroj: profimedia.cz

Ceny ropy prudce rostou kvůli dohodě Organizace zemí vyvážejících ropu a jejích spojenců na snížení těžby. Kolem sedmnácté hodiny si severomořská ropa Brent připisovala 5,2 procenta na 63,20 dolaru za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ve stejnou dobu vykazovala nárůst o 4,5 procenta na 53,80 dolaru za barel.

Íránský ministr ropného průmyslu Bídžan Námdar Zangáne dnes oznámil, že kartel OPEC a jeho spojenci se dohodli na snížení těžby ropy o 1,2 milionu barelů denně. Samotný kartel OPEC podle ministra sníží těžbu ropy o 800 tisíc barelů denně a jeho spojenci, mezi které patří například Rusko, o dalších 400 tisíc barelů denně.

OPEC chce prostřednictvím snížení těžby ropy podpořit ceny suroviny a omezit nadbytečné dodávky na trh. Ceny ropy se od října kvůli obavám z převisu nabídky nad poptávkou propadly téměř o třetinu.

"Vypadá to, že rozsah snížení produkce je dostatečný k tomu, aby trhu v krátkém období zajistil určitou rovnováhu," uvedl analytik John Kilduff ze společnosti Again Capital Management. "Velkým problémem však zůstává stoupající těžba v USA," dodal.

Americký prezident Donald Trump se staví proti omezování těžby ropy, protože má obavy z negativních dopadů rostoucích cen pohonných hmot na spotřebitele i podniky. Spojené státy se na žádných dohodách o omezování těžby ropy nepodílejí, důvodem jsou jejich antimonopolní zákony a roztříštěnost jejich ropného sektoru.