Roubini: Geopolicický šok na Blízkém východě může způsobit globální recesi

Nouriel Roubini

Nouriel Roubini Zdroj: profimedia.cz

Americký ekonom Nouriel Roubini, který jako jeden z mála dva roky předem předpovídal finanční krizi roku 2008 varuje před další globální recesí. Tentokrát by ji podle něj mohl vyvolat geopolitický šok na Blízkém východě. O těchto obavách se píše na blogu, který sleduje mediální výstupy ekonoma, který si za svoje temné vize vysloužil přezdívku „doktor Zkáza“.

Geopolitický šok na Blízkém východě už byl podle Roubiniho příčinou posledních tří globálních recesí před rokem 2008 a vedl k prudkému růstu cen ropy. „První takový šok vedl ke globální stagflaci (recese spojená s inflací pozn. red.) v letech 1974-75, íránská revoluce v roce 1979 vedla ke stagflaci v období 1980-82 a výsledkem irácká invaze do Kuvajtu v létě roku 1990 byla celosvětová recese v letech 1990-91,“ připomíná Roubini.

„Riziko, že izraelská hrozba útoku na íránská jaderná zařízení skutečně povede k vojenskému konfliktu může být stále nízké, ale stále roste,“ varoval Roubini. Kromě vývoje na Blízkém východě čelí globální ekonomika podle amerického ekonoma řadě dalších rizik. Hrozí riziko dalšího vzplanutí krize eurozóny, riziko horšího než očekávaného zpomalení v Číně a také riziko opětovného ochlazení hospodářské oživení ve Spojených státech, vypočítává Roubini.