Rumuni pokračují v protestech proti korupci, o politické krizi se dál jedná

Rumunské protesty

Rumunské protesty Zdroj: CTK

V Rumunsku neustávají demonstrace proti politické reprezentaci, které vyvolal nedávný požár v bukurešťském klubu. Vztek lidí, pro něž je tragédie důkazem všudypřítomné korupce, neuklidnila ani středeční demise premiéra Victora Ponty. Podle některých názorů zemi dokonce hrozí první předčasné volby, které by se mohly konat na jaře.

V rumunských městech se v posledních dnech scházejí tisíce až desetitisíce lidí. Skandují slogany jako „Pryč s celou politickou garniturou“ nebo „Rumuni probuďte se!“. „Nenecháme se ošálit jednou nebo dvěma rezignacemi,“ vzkázal prostřednictvím médií jeden z demonstrantů. Očekává se, že by z protestů mohlo vzejít nové politické hnutí.

Dočasným náhradníkem sociálního demokrata Ponty se stal nestraník, dosavadní ministr školství Sorin Cîmpeanu. Prezident Klaus Iohannis mezitím vede jednání o trvalejším řešení. „Zjistil jsem, že v rumunské politice je potřebná komplexní změna,“ řekl novinářům. Iohannis Pontu před rokem překvapivě porazil v prezidentských volbách, když si za hlavní cíl vytyčil právě boj proti korupci.

Mezi politiky a experty se přetřásá několik scénářů dalšího vývoje, mimo jiné úřednický kabinet, vláda široké koalice, případně předčasné volby, které žádá opozice.

Klub bez povolení

Tragédii způsobila v předposlední říjnový večer pyrotechnická show během koncertu. Zjistilo se, že klub Colectiv neměl potřebná povolení. Rumuni jsou přesvědčeni, že úřady dostatečně nedbají na bezpečnost veřejnosti. Kvůli incidentu odstoupil i starosta příslušné bukurešťské čtvrti Cristian Popescu Piedone, který už skončil ve vazbě.

Prokurátoři údajně mají důkazy, že umožnil provoz zařízení navzdory chybějícímu souhlasu od hasičů. Naštvanost lidí přiživuje rostoucí počet obětí, kterých je už 44. Další více než stovka lidí zůstává v nemocnicích, polovina z nich je ve vážném až kritickém stavu.

Požár však byl jen posledním podnětem k protestům. Ponta byl pod tlakem k odchodu celé měsíce, jelikož je obžalován z padělání dokumentů, daňových úniků a praní špinavých peněz. V pátek poprvé stanul před soudem.