Rumunský premiér Ponta je obviněn z korupce

Victor Ponta

Victor Ponta Zdroj: CC: (CC BY 2.0)/ Partidul Social Democrat/wikimedia.org

Rumunský premiér Victor Ponta byl po dnešním výslechu na prokuratuře obviněn z korupce, padělání, daňových úniků a praní špinavých peněz. Oznámili to protikorupční prokurátoři, kteří nechali zabavit část premiérova majetku. Ponta se podle agentury AP stal prvním obviněným předsedou rumunské vlády.

Ponta prý během výslechu odmítl odpovídat na otázky prokurátorů. Dříve opakovaně popíral, že by se dopustil čehokoliv protiprávního.

V neděli kvůli podezření odstoupil z funkce předsedy vládní Sociálnědemokratické strany. Prezident Klaus Iohannis Pontu již dříve vyzval, aby rezignoval i jako premiér, Ponta to ale odmítl s tím, že obvinění jsou politicky motivovaná.

Celkem 1,5 milionu korun na falešné faktury

Obvinění se týkají let 2007 a 2008, kdy se nynější premiér živil jako právník a následně byl poslancem. Podle prokurátorů tehdy přijal sumu odpovídající v přepočtu částce 1,5 milionu korun od svého přítele Dana Sovy a částku pak zamaskoval 17 falešnými fakturami, vykazujícími práci pro Sovovu advokátní kancelář. Později se ocitl ve střetu zájmu, když Sovu dvakrát jmenoval ministrem.

Dvaačtyřicetiletý premiér se tři týdny neúčastnil politického dění v Rumunsku, protože byl na operaci kolene v Turecku. Do práce se vrátil až tento týden ve čtvrtek. Odjezd ze země vyvolal otázky ohledně jeho politické budoucnosti i stability rumunské vlády. Do nemocnice v Istanbulu dorazil bez toho, že by informoval prezidenta či veřejnost.

Korupce jako velký problém Rumunska

K intenzivnějšímu boji s korupcí Rumunsko už několik let nabádá Evropská unie a úřady v poslední době začaly vyšetřovat mnoho případů, které zasahují do nejvyšších pater politiky a byznysu. Od začátku roku bylo odsouzeno několik významných lidí, včetně exministryně, soudců a známých podnikatelů. Protikorupční prokuratura kromě toho zahájila vyšetřování proti švagrovi premiéra Victora Ponty, proti mediálnímu magnátovi Adrianu Sarbuovi nebo proti vlivnému starostovi jedné z bukurešťských čtvrtí Marianu Vanghelieovi.

Kvůli podezření z korupce v březnu odstoupil ministr financí Darius Valcov, ze stejného důvodu ve funkci skončil i předseda rumunského Úřadu pro bezúhonnost (ANI) Horia Georgescu. Nedávno soud shledal vinným ministra regionálního rozvoje Livia Dragneu souzeného kvůli podvodům a podplácení s cílem ovlivnit hlasování, které mělo rozhodnout o sesazení bývalého prezidenta Trajana Basesca v roce 2012.

Profil rumunského premiéra Victora Ponty (42)
- Premiérem Rumunska se Ponta stal v květnu 2012 v 39 letech. Od února 2010 byl i šéfem nyní vládní Sociálnědemokratické strany (PSD), jedné z nejsilnějších politických stran v Rumunsku. Kvůli současnému skandálu ale z funkce šéfa PSD v neděli 12. července odstoupil.
- Loni v listopadu Ponta ke všeobecnému překvapení neuspěl v prezidentských volbách, ve kterých ve druhém kole zvítězil etnický Němec a starosta města Sibiu Klaus Ioahannis. Ten svou předvolební kampaň postavil zejména na boji proti korupci, jež tuto jednu z nejchudších zemí EU stále tíží.
- Ponta na sebe poutal pozornost hned po nástupu do úřadu premiéra otevřeným bojem s tehdejším prezidentem Traianem Baseskem, jehož mimo jiné vinil z toho, že porušil ústavu, když si přidělil pravomoci vyhrazené premiérovi. Ponta se Baseska dokonce pokusil sesadit pomocí referenda, to ale bylo nakonec neplatné kvůli malé účasti. Jako premiér pokračoval i po parlamentních volbách v prosinci 2012 a loni v březnu uspěl v hlasování o důvěře. Stalo se tak poté, co koaliční liberálové kvůli údajným neshodám kolem podoby reforem přešli do opozice a v kabinetu je nahradil Demokratický svaz Maďarů v Rumunsku (UDMR).
- Prokuratura začala Pontu vyšetřovat letos 5. června. Obvinění se týkají let 2007 a 2008, kdy se Ponta živil jako právník a byl poslancem. Podle prokurátorů tehdy přijal sumu odpovídající v přepočtu částce 1,5 milionu korun od svého přítele Dana Sovy a částku pak zamaskoval 17 falešnými fakturami, vykazujícími práci pro Sovovu advokátní kancelář. Později se ocitl ve střetu zájmu, když Sovu dvakrát jmenoval ministrem.
- Ponta poté podle médií prohlásil, že je nevinný, a naznačil, že celá aféra je „zneužitím justice“, na jejíž „zlepšení“ se prý hodlá zaměřit. Premiéra vyzval k demisi i prezident Klaus Iohannis. Ponta to však striktně odmítl s poukazem na to, že „odstavit ho může jenom parlament“. Ten o několik dní později odmítl zbavit Pontu imunity a Pontův kabinet také podle očekávání přečkal hlasování parlamentu o vyslovení nedůvěry. Po dnešním výslechu na prokuratuře byl Ponta obviněn z korupce, padělání, daňových úniků a praní špinavých peněz.
- Ponta se uplynulé tři týdny neúčastnil politického dění v Rumunsku, protože byl na operaci kolene v Turecku. Do nemocnice v Istanbulu dorazil bez toho, že by informoval prezidenta či veřejnost.
- Victor-Viorel Ponta se narodil 20. září 1972 v Bukurešti, kde vystudoval práva. Poté přednášel trestní právo, psal odborné studie, působil jako státní zástupce a v letech 2001 až 2004 vedl protikorupční výbor vlády premiéra Adriana Nastaseho. Po roce 2004 byl poslancem a právníkem a vystřídal několik vládních funkcí.
- V roce 2012, již jako premiér, Ponta čelil obvinění z plagiátorství. Vědecký server Nature červnu 2012 uvedl, že opsal od dvou rumunských vědců většinu disertační práce o činnosti Mezinárodního trestního soudu. V červenci se Rada pro uznávání akademických titulů (CNATDCU) usnesla, že by měl přijít o univerzitní hodnost, měsíc na to ale ministerstvo školství rozhodlo, že Ponta napsal práci v souladu s akademickými standardy. Loni však Ponta oznámil, že se vzdá doktorátu.
- Vášnivý basketbalista Ponta je podruhé ženatý. Z prvního manželství má syna, se současnou manželkou, právničkou a europoslankyní Dacianou Sarbuovou mají dceru.