Rumunský premiér vyhověl demonstrantům, podává demisi

Rumunský premiér Victor Ponta vyslyšel demonstranty a připravuje demisi

Rumunský premiér Victor Ponta vyslyšel demonstranty a připravuje demisi Zdroj: ctk/ap

Rumunský premiér Victor Ponta odstoupí po ostrých protestech vyvolaných smrtí 32 lidí v důsledku pátečního požáru v hudebním klubu v Bukurešti. Podle agentury Reuters chystanou demisi oznámil šéf vládnoucí sociálně demokratické strany Liviu Dragnea.

„Victor Ponta se vzdává svého mandátu. Někdo musí převzít odpovědnost za to, co se stalo. Je to vážná věc a slibujeme rychlé vyřešení situace,“ řekl Dragnea novinářům v parlamentu. „Asi jste si všimli tisíců lidí včera (v úterý) večer, a toho, co požadovali,“ dodal.

Více než 13 tisíc lidí se v úterý večer před sídlem vlády v Bukurešti dožadovalo nejen Pontaovy demise, ale i odstoupení ministra vnitra Gabriela Oprey.

„Ponta, demise“, „Oprea, demise“, „Vrazi“, provolával dav demonstrantů, který se navečer shromáždil na Vítězném náměstí v centru rumunské metropole.

Jediný východ pro stovky lidí

Požár způsobila pyrotechnická show, která provázela koncert metalové skupiny Goodbye to Gravity. Od jiskry se vznítila hořlavá zvuková izolace na sloupu, z něhož se plameny bleskově rozšířily po celém stropě a po stěnách obložených stejnou izolací.

V klubu bylo několik stovek lidí, kteří se v panice zoufale snažili dostat ven jediným východem. Mnoho osob utrpělo otravu zplodinami a vážné popáleniny, ale řada zraněných má i zlomeniny způsobené v tlačenici.

Při požáru přišlo o život 26 návštěvníků koncertu, další zemřel při převozu do nemocnice. Od té doby podlehlo vážným zraněním dalších pět lidí. Počet obětí na životech zřejmě ještě poroste, protože v kritickém stavu je podle úřadů více než 30 dalších osob. Prezident Klaus Iohannis po tragédii vyzval k zásadní změně rumunské společnosti sužované všudypřítomnou korupcí.