Ruská centrální banka po roce nakoupila zahraniční měny. Rubl přesto roste

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Ruská národní banka se po téměř roční přestávce vrátila na devizový trh. Banka tak začíná doplňovat rezervy v zahraničních měnách, které v uplynulých měsících vyčerpala obranou rublu. Ten navzdory rozhodnutí banky roste.

Ve středu centrální banka nakoupila 181 milionů dolarů, což bylo poprvé od loňského června, kdy banka utrácela domácí měnu. Banka hodlá své rezervy zahraničních měn obnovovat tempem sto až dvě stě milionů dolarů denně.

Loňské vyhlášení protiruských sankcí ze strany USA a Evropské unie vyvolalo spolu s klesajícími cenami ropy tlak na rubl, který přiměl centrální bankéře vydat na jeho obranu 90 miliard dolarů. Rezervy banky v cizích měnách kvůli tomu klesly na nejnižší hodnotu za posledních šest let.

Banka chce zahraniční měny nakupovat pozvolna, aby nerozkolísala směnné kurzy. Objem denních operací může být upraven, pokud by došlo k „významným změnám na trhu se zahraničními měnami“, uvedla banka.

Kurz rublu k dolaru

Ruští centrální bankéři se loni po měsících převážně neúspěšných snah zastavit pád rublu v listopadu rozhodli rezignovat na obranu domácí měny. Ta ve čtvrtek po oznámení nákupů zahraničních měn klesala, už v pátek ráno ale obnovila růst a vůči dolaru posílila o 0,1 procenta na 50,07 rublu a ve srovnání s eurem dokonce o 0,4 procenta na 57 rublů.

„Investoři začali v prvotní reakci reflexivně prodávat rubl, když ale situaci důkladněji zanalyzovali, dospěli k závěru, že doplňování rezerv prospěje stabilitě ruské ekonomiky,“ zhodnotila situaci pro agenturu Reuters analytička Forex Clubu Alena Afanasieva.

Rubl je od začátku roku nejvíce posilující měnou světa. Vůči dolaru jeho hodnota stoupla o 21 procent.