Ruská centrální banka podle očekávání snížila úrok na 11 procent

Sídlo ruské centrální banky

Sídlo ruské centrální banky Zdroj: CC BY 3.0: High Contrast via Wikimedia

Ruská centrální banka podle očekávání snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 11 procent. Banka snižuje úroky kvůli slabému výkonu domácí ekonomiky. Tempo poklesu úroku však banka ve srovnání s předchozími letošními změnami úroků zpomalila.

Banka v prohlášení na svých internetových stránkách uvedla, že rizika dalšího ochlazení domácí ekonomiky jsou mnohem vyšší než rizika inflace. Varovala také, že kvůli nečekaně vysokému poklesu domácí poptávky v první polovině roku by mohla revidovat svůj odhad ekonomického vývoje. V současnosti banka očekává, že za celý letošní rok se hrubý domácí produkt sníží o 3,2 procenta.

Analytici v anketě agentury Reuters snížení úroků jen o půl procentního bodu očekávali kvůli nedávnému poklesu rublu, který by mohl znovu vyvolat zrychlení inflace. Od počátku letošního roku banka již snížila základní sazbu o šest procentních bodů.

Inflace skoro 16 procent

V prohlášení centrální banka upozornila, že růst spotřebitelských cen na konci července zrychlil na 15,8 procenta z červnových 15,3 procenta. Zrychlení je však podle ní pouze dočasné, způsobilo ho zvýšení cen energetickými firmami. Očekává, že do července 2016 inflace klesne na sedm procent a v roce 2017 bude činit čtyři procenta.

Banka rovněž dodala, že bude dále rozhodovat o úrokových sazbách podle rovnováhy rizik růstu cen a ochlazení ekonomiky. Nyní jsou podle ní rizika více na straně ochlazení ekonomiky, což je důvod pro uvolňování měnové politiky.

Rusko, které je největším světovým vývozcem energií, podkopává propad cen ropy, které jsou nyní o téměř polovinu nižší než před rokem. Země se kromě toho po většinu loňského roku potýkala s krizí domácí měny a problémy jí činily i západní sankce kvůli ukrajinské krizi, které omezily přístup vybraných firem na mezinárodní finanční trhy a vyvolaly odliv kapitálu.