Ruská ekonomika zpomalila, k nule ji táhne Ukrajina

Moskva, Rusko,

Moskva, Rusko, Zdroj: Josef Stuefer, Flickr, CC BY 2.0

Ruská ekonomika se zadrhává, meziroční tempo jejího růstu se v letošním prvním čtvrtletí kvůli hrátkám s Ukrajinou snížilo na 0,87 procenta. V předchozím kvartále však činilo celá dvě procenta. Ekonomická situace Ruska se podle ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva zhoršila kvůli "kritické mezinárodní situaci v posledních dvou měsících" a "vážnému odlivu kapitálu".

Premiér Dmitrij Medveděv již v úterý upozornil, že hospodářský růst v prvním čtvrtletí zvolnil na zhruba procento. Ministr financí Anton Siluanov navíc varoval, že za celý letošní rok by ruská ekonomika mohla v důsledku ukrajinské krize vykázat nulový růst.

Ministerstvo hospodářského rozvoje minulý týden snížilo odhad letošního růstu domácí ekonomiky o více než polovinu na 1,1 procenta z dříve předpokládaných 2,5 procenta. Upozornilo navíc, že nová prognóza počítá s posílením státních výdajů a uvolněním rozpočtových pravidel. Jinak by podle něj letošní hospodářský růst nepřekročil půl procenta.

MMF: Anexe Krymu bude něco stát

Mezinárodní měnový fond minulý týden zhoršil odhad letošního růstu ruské ekonomiky na 1,3 procenta z dříve očekávaných dvou procent. Upozornil rovněž na hospodářská rizika související s nedávnou anexí ukrajinského poloostrova Krym k Rusku.

Vývoj Ruského HDPRuský HDPRuský HDP | Marek Schwarzmann, E15

Guvernérka ruské centrální banky Elvira Nabiullinová nedávno předpověděla, že tempo růstu ruské ekonomiky v letošním roce s největší pravděpodobností zpomalí pod jedno procento. Podle Světové banky by letos ruský HDP dokonce mohl klesnout až o 1,8 procenta. Západní země kvůli postupu Moskvy vůči Ukrajině uvalily sankce na vybrané ruské představitele a pohrozily i hospodářskými sankcemi vůči Rusku.

Zrychluje nejen český HDP, ale i evropský