Ruská inflace klesá, centrální banka skoro po roce snížila úrokovou sazbu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: CTK,

Ruská centrální banka poprvé za téměř rok snížila svou základní úrokovou sazbu. Signalizovala tím důvěru ve zmírnění inflačních tlaků, které oslabuje zejména oživování kurzu rublu, uvedla agentura Reuters.

Banka snížila základní zápůjční sazbu o půl procentního bodu na 10,5 procenta. Bylo to první snížení od loňského července a většina analytiků oslovených agenturou Reuters je očekávala.

Centrální banka uvedla, že zaznamenala „pozitivní trendy v podobě stabilnější inflace, snížených inflačních očekávání a inflačních rizik v situaci, kdy ekonomika začíná oživovat“. Banka dodala, že bude uvažovat o dalším uvolňování měnové politiky.

Rubl v reakci na krok banky smazal počáteční půlprocentní ztrátu. Obchodníky povzbudilo, že banka předestřela optimistický výhled hospodářského vývoje.

Ru Interest Rate

Uvolnění měnové politiky se čekalo, protože inflace v Rusku za poslední rok výrazně klesla a v posledních třech měsících zůstala stabilní mírně nad sedmi procenty. Centrální banka chce snížit inflaci do konce příštího roku na čtyři procenta.

K poklesu inflace přispívá kurz rublu, který z lednového rekordního minima oživil o 25 procent. Ruskou měnu podporuje vzestup cen ropy, které z lednových 12letých minim získaly už asi 50 procent.