Ruská odpověď na sankce? Může ztížit podnikání zahraničním firmám

McDonald's v Moskvě

McDonald's v Moskvě Zdroj: Wikimedia Commons (public domain)

Rusko zvažuje zpřísnění podmínek pro zahraniční firmy, které podnikají na ruském trhu. Moskva by k tomuto kroku přistoupila v reakci na prodloužení západních sankcí proti Rusku.

Evropská unie se ve středu rozhodla prodloužit protiruské sankce do konce ledna. Důvodem je postup Ruska v krizi na Ukrajině. Ekonomický poradce Kremlu Andrej Bělousov ve čtvrtek na mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě prohlásil, že Rusko zvažuje, jak na rozhodnutí EU zareaguje.

„Uvažujeme o široké škále akcí. Nehodlám odhalovat opatření, která můžeme zavést. Záleží to na pozici EU, nevylučuji nic,“ řekl Bělousov.

Podle ministra hospodářského rozvoje Alexeje Uljukajeva ale Moskva nepředpokládá, že by v odvetě za prodloužení evropských hospodářských sankcí proti Rusku zavedla nové sankce proti unii.

Evropské hospodářské sankce zakazují export určitých technologií do Ruska a omezují ruským firmám a dalším organizacím přístup na západní finanční trhy. Platí od loňského léta a jejich platnost by bez prodloužení skončila koncem července.