Ruské stíhačky mají pohotovost

Ruská armáda bude v budoucnu používat hlavně zbraně a bojovou techniku domácí výroby.

Ruská armáda bude v budoucnu používat hlavně zbraně a bojovou techniku domácí výroby. Zdroj: archiv E15

Útočné stíhací letouny na západě Ruska byly uvedeny do bojové pohotovosti, aby hlídkovaly na hranici s krizovou Ukrajinou. Podle agentury Interfax o tom dnes informovalo ruské ministerstvo obrany.

Ruský prezident Vladimir Putin už ve středu nařídil náhlou komplexní prověrku bojové pohotovosti jednotkám ve středním a západním Rusku. Cvičné manévry nyní provádějí také ruské válečné lodě, informoval Interfax.

„Naše bojové letouny provádějí neustálé vzdušné hlídky v příhraničních regionech,“ citoval Interfax ministerstvo.

Putin už ve středu nařídil provést prověrku bojové pohotovosti vojsk. Armáda rovněž oznámila, že podnikne opatření k posílení bezpečnosti své základny na Krymu.

Ruské manévry
Ministerstvo obrany uvedlo, že do manévrů se zapojilo dohromady 150 tisíc vojáků, 880 tanků, 90 stíhaček a 80 lodí.
Cílem manévrů je prověřit akceschopnost jednotek v krizových situacích, které ohrožují bezpečnost země, potvrdil podle ruských tiskových agentur ruský ministr obrany Sergej Šojgu.
Podle agentury Interfax vyplulo v rámci vojenských manévrů zhruba 80 ruských válečných lodí na Baltské a Barentsovo moře. Jde prý v první řadě o nácvik obrany před vzdušnými a ponorkovými útoky.

Rusko popírá souvislost vojenských manévrů se situací na Ukrajině, ale podle agentury AP má masivní demonstrace síly zřejmě ukázat jak nové ukrajinské vládě, tak i Západu, že Kreml je připraven použít veškeré prostředky na ochranu svých zájmů.

Ukázka ruské bojeschopnosti následovala poté, co Moskva opakovaně vyjádřila nelibost nad pádem režimu Viktora Janukovyče v Kyjevě, kde se k moci dostali stoupenci sblížení země s Evropskou unií. Navíc panují obavy, že ruskojazyčný východ Ukrajiny neuzná autoritu nového prozatímního vedení země.

Na převážně proruském Krymu v noci na dnešek neznámí ozbrojenci obsadili vládní a parlamentní budovy a vyvěsili na nich ruské vlajky. Prozatímní ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov dnes varoval, že Ukrajina bude považovat jakýkoli případný neohlášený pohyb ruských jednotek na Krymu mimo jejich černomořskou základnu v Sevastopolu za akt agrese. Moskva podle něj musí dodržovat pravidla dohody, na jejímž základě může mít Rusko svou flotilu v Sevastopolu do roku 2042.

Rusko dnes ujistilo, že dohody o černomořské flotile bude „striktně“ dodržovat i přes nynější složitou situaci.

Libor Dvořák: Ukrajině hrozí bratrská pomoc. Přijde?