Rusko a Čína chtějí zneužít světový řád zaručující poválečnou bezpečnost, zní z USA

Vojenský dron armády USA na základně v Afghánistánu.

Vojenský dron armády USA na základně v Afghánistánu. Zdroj: Reuters

Českem v sobotu a v neděli přejíždí konvoj americké a britské armády mířící z Německa do Polska.
Americké námořnictvo.
Americké námořnictvo.
Američané pošlou do Afghánistánu další čtyři tisíce vojáků
5
Fotogalerie

Ministr obrany Spojených států James Mattis zveřejnil část dokumentu, který popisuje novou obrannou strategii země. Ministr konstatoval, že Američané ztrácí konkurenční výhodu oproti Číně i Rusku - vůči těmto rivalům mají výrazně slábnout všechny složky americké armády - a vzhledem k dokumentu předpokládá, že jsou Čína a Rusko aktuálně ústřední výzvou pro americkou armádu.

Spojené státy se musí připravit na tvrdou soutěž s Čínou a Ruskem, se zeměmi, které zúžily technologickou propast vůči americké armádě, a které dnes utváří svět skrze autoritářský model, cituje agentura Bloomberg z dokumentu.

Největší problém pro americkou národní bezpečnost není terorismus, ale mezistátní strategická soutěž, cituje ze zprávy CNN.

Nutné proto mají být zvýšené a trvalé investice právě do národní obrany. I z toho důvodu, že si dva hlavní američtí rivalové mají snažit přivlastnit a zneužít pro své potřeby světový řád, který umožnil globální bezpečnost a prosperitu po druhé světové válce, píše se v dokumentu.

Podívejte se na prostředky, kterými dnes disponuje americká armáda:

„Není čas na uspokojení. Historie nám jasně ukazuje, že Amerika nemá přednostní právo na vítězství na bojišti,“ prohlásil ministr Mattis.

Čerstvě zveřejněný dokument poukazuje na úsilí Číňanů a Rusů modernizovat vojska a investovat způsobem, který má podrývat relativně silné stránky americké armády. „Ta je stále silná, naše konkurenční výhoda se ale zhoršila ve všech oblastech boje. Ve vzduchu, na zemi, na moři, ve vesmíru i v kyberprostoru. A oslabování pokračuje,“ dodal Mattis.

Moskva americkou strategii přijala s nelibostí. "S politováním vnímáme, že místo řádného dialogu a důvěry v mezinárodní právo chtějí Spojené státy udržet své vůdcovství skrze konfrontační koncepty a strategie," uvedl Lavrov, který se v New Yorku zúčastnil zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Americká armáda úspěšně vyzkoušela ve svých vrtulnících Apache AH-64 novou laserovou zbraň: