Rusko chystá společné cvičení s Čínou a Indií

Vojenská přehlídka v Moskvě

Vojenská přehlídka v Moskvě Zdroj: ctk/ap

Generálka na přehlídku ruské armády
Ruský prezident Vladimir Putin při zahájení vojenské přehlídky na Rudém náměstí
Generálka na přehlídku ruské armády
Vojenská přehlídka v Moskvě
Generálka na přehlídku ruské armády
22
Fotogalerie
Ruské pozemní síly čeká v druhé polovině letošního roku série cvičení společně s vojáky z Číny, Indie, Mongolska a Běloruska. Informovala o tom dnes kancelář ruského prezidenta Vladimira Putina po jeho schůzce s nejvyššími představiteli armády. Společná vojenská cvičení se zaměří na mírové operace a protiteroristické akce.

Tyto plány podle agentury Reuters vyvolají znepokojení na Západě, jehož vztahy s Moskvou se kvůli krizi na Ukrajině ocitly na bodu mrazu. Moskva se v reakci na západní sankce snaží vytvářet hospodářské, ale i jiné vazby zejména s asijskými giganty Čínou a Indií.

Rusko plánuje vojenská cvičení rovněž s vojáky členských zemí Organizace dohody o kolektivní bezpečnosti (ODKB), která zahrnuje kromě Ruska několik bývalých sovětských republik, jako je Kazachstán, Arménie nebo Kyrgyzstán.

Galerie: Jak vypadala přehlídka v Moskvě

Čínský prezident Si Ťin-pching a indický prezident Pranáb Mukherdží byli v sobotu v Moskvě mezi čestnými hosty pompézní vojenské přehlídky k 70. výročí konce druhé světové války.

Západní politici na tuto akci přijet odmítli kvůli ruskému angažmá v krizi na východní Ukrajině, kde proti jednotkám vlády v Kyjevě bojují proruští povstalci. Západ obviňuje Rusko, že separatisty vyzbrojuje, Moskva to ale popírá.

Manévry na vodě

Rusko a Čína už tento týden zahájily ve Středozemním moři společné námořní manévry. Při zahajovací ceremonii rusko-čínského cvičení, které potrvá deset dní, vyplulo z ruského černomořského přístavu v Novorossijsku deset plavidel obou zemí. Jeho cílem má být příprava opatření k ochraně lodní dopravy. Další společné námořní manévry obě země plánují uspořádat v srpnu v Japonském moři.

Jak Rusko zbrojí? Čtěte:

Koho vlastně porazí Rusko

Rusko pokračuje ve zbrojení, chystá obnovení výroby dálkových bombardérů

Podle viceadmirála Alexandra Fedotěnkova se z ruské strany manévrů účastní šest plavidel - vlajková loď Černomořské flotily raketový křižník Moskva, raketové vznášedlo Samum, hlídková loď Ladnyj, dvě velké výsadkové lodi a záchranné plavidlo.

Na armádě se nešetří
Ruská armáda je uprostřed desetiletého programu modernizace armády, do kterého chce Kreml celkem investovat 20 bilionů rublů (cca 9,5 bilionu korun). Nynější hospodářská krize sice stát přinutila učinit rozsáhlé rozpočtové škrty, armády se ale zatím úspory nedotkly.

Galerie: Ruská armáda cvičila v ulicích Moskvy na přehlídku