Rusko dočasně zakáže dovoz ovoce a zeleniny z Ukrajiny

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: E15

Rusko rozšířilo potravinované embargo. Od středy zavádí dočasný zákaz dovozu ovoce a zeleniny z Ukrajiny. Důvodem je prý nedostatečné označování tohoto zboží, uvedla ruská veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor. To podle ní dokazuje, že nepochází z Ukrajiny, ale zřejmě ze zemí Evropské unie, odkud je od září dovoz těchto produktů do Ruska zakázán.

Moskva už počátkem září zavedla embargo na dovoz řady druhů potravin z EU, USA, Kanady, Austrálie a Norska, zejména právě ovoce a zeleniny. Odpověděla tím na západní sankce uvalené na Rusko kvůli jeho roli v ukrajinské krizi.

Rosselchoznadzor také uvedl, že dodávky ovoce a zeleniny přicházející z Ukrajiny bývají nyní často postiženy hmyzími škůdci. Úřad podle agentury Reuters dodal, že zákaz se bude vztahovat na všechny druhy ovoce a zeleniny podléhající pravidlům pro karanténní opatření.

Rosselchoznadzor nedávno zakázal i hovězí maso z EU

Rosselchoznadzor před časem zavedla také dovoz dalších potravin z EU. Jde především o výrobky z hovězího masa, odřezky a masokostní moučky, prý kvůli jejich údajné nevyhovující kvalitě.

Nejnověji zakázané položky pod letošní odvetné opatření prý dosud nespadaly. Veterinární služba prý za poslední dva měsíce zjistila 17 případů porušení hygienických norem a objevila stopy antibiotik ve výrobcích pocházejících zejména z Německa, Itálie a z Polska.

McDonald's
Napětí mezi Západem a Moskvou dopadlo také na fast food řetězce McDonald's. Ruské úřady nyní prověřují více než dvě stovky poboček americké firmy, tedy zhruba polovinu restaurací v Rusku. Podle serveru BusinessWeek.com už muselo být devět provozoven zavřeno, prý kvůli špatné hygieně.